Jama Omazići će biti potopljena, ali čelo vrijedno 20 miliona KM bit će spašeno

Požar u jami Omazići buknuo je u noći između 27. i 28 marta, kada je jama bila prazna jer su se mijenjale treća i prva smjena. Zbog sumnje da je požar podmetnut, Uprava RMU Banovići je podnijela krivičnu prijavu protiv NN osobe. U jami koja će biti potopljena nalazi se mehanizovano čelo vrijedno 20 miliona maraka. Direktor tvrdi da će biti spašeno.

– Kako bismo ugasili požar, jama Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići bit će potopljena – kazao je za “Istraga.ba” generalni direktor tog rudnika Fadil Kudumović.

To bi moglo izazvati višemilionsku štetu u Rudniku, u kojem je prošlog vikenda buknuo požar koji sedam dana nije ugašen.

– Za sada imamo miminalne štete. Uglavnom je to transportni sistem, trake i to. U ovom prostorijama u kojima je požar nema druge opreme. Još ne znamo pravo stanje u jami – rekao je Kudumović.

On priznaje, pak, da se u Jami Omazići nalazi široko mehanizovano čelo koje je se koristi za otkopavanje uglja. Ta mašina nabavljena je 2013. godine i njena vrijednost je bila oko 20 miliona maraka.

– Čelo se nalazi u drugoj prostoriji koja nije zahvaćena požarom. Prostorija je zatvorena. Ne bi trebalo biti ugroženo ukoliko ne dođe do eksplozije – pojasnio je direktor RMU Banovići.

U prijavi je navedeno da je zapaljenje u prostoriji u kojoj se desilo skoro nemoguće, jer se radi o izuzetno hladnoj prostoriji, koja prema tehničkim parametrima predstavlja jednu od najsigurnijih.

Kao dokaz su priloženi i snimci s video nadzoraö na kojima se vidi kako jedan od rudara iz jame izlazi pola sata kasnije u odnosu na kolege iz svoje smjene. Deset minuta poslije njegovog izlaska, uređaji su registrovali požar u jami Omazići.

IZVORAvaz
Prethodni članakBaka koja ne propušta nijedan fitnes izazov postala senzacija
Sljedeći članakEcija Ivušić u mukama: Traži fatalnog dečka na Instagramu