3 14
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Slovenski premijer Janez Janša opisao je danas situaciju u Afganistanu i predaju savremenog oružja u ruke talibana kao “najveći poraz u historiji NATO-a”.

FIXGEHALT

Janša je poručio putem Twittera da je prepuštanje afganistanskih saveznika talibanima “teror” i “sraman čin”.

-Sve to je simbol kraja jedne ere – naveo je Janša, prenosi AP.

Administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena i većina međunarodne zajednica je zapanjena brzinom kojom su talibani osvajali teritorije, zauzeli Kabul i preuzeli vlast, što je dovelo do opšte panike i pokušaja bjekstva sa aerodroma u afganistanskoj prijestonici, odakle su tragični snimci obišli svijet.

LIDER

Talibani su podigli zastavu na predsjedničkoj palati u Kabulu. Od tada je u toj zemlji zavladao totalni haos.

Katarska televizija emitovala je snimak na kom se vidi kako talibanski komandanti i vojnici slave pobjedu u hodnicima rezidencije i kancelariji predsjednika Afganistana Ašrafa Ganija, koji je napustio zemlju.

Talibani su preuzeli i kontrolu nad glavnim sjedištem državne televizije, odakle su se uživo obratili građanima, a njihove jedinice su počele da pristižu u Kabul i iz drugih dijelova Afganistana.

Izvor agencije Tass u glavnom gradu Afganistana rekao je da se na ulicama povremeno čuju pucnji i da se koristi teško naoružanje. Prema njegovim riječima, čuju se i eksplozije, ali su informacije o događajima u gradu oskudne, jer je preporučeno da se kuće ne napuštaju.

Izvor je dodao da vojni transportni avioni, najvjerovatnije američki, otprilike svakih 50 minuta uzlijeću sa aerodroma u Kabulu, međutim, to je obustavljeno.

Talibani su u nedjelju saopćili da kontrolišu cijelu teritoriju Afganistana, a predsjednik te zemlje Ašraf Gani napustio je zemlju. Isto je pokušalo na desetine hiljada Afganistanaca.