jansa sastanak
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 6, 2021 @ 6:20
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Premijer Slovenije Janez Janša sastao se u Ljubljani sa predstavnicima Vijeća muslimanskih i jevrejskih vjerskih poglavara Europe, kojim kopredsjedavaju dr. Nedžad Grabus, muftija u Sarajevu i bivši muftija u Ljubljani, i Pinchas Goldschmidt, predsjednik Konferencije europskih rabina i vrhovnih rabina u Moskvi.

NER FIT

Sastanku sa premijerom, pored Nedžadu Grabusu i vrhovnog rabina Jevrejske zajednice u Beču Schlomua Hofmeistera prisustvovali su i drugi visoki vjerski poglavari islamske i jevrejske zajednice iz Austrije, Italije, Njemačke, Poljske i Velike Britanije, muftija Islamske zajednice u R. Slovenija, mag. Nevzet Porić i Elie Rosen, predsjednik Saveza jevrejskih opština Graza (Austrija) i Ljubljane.

Na sastanku je razgovarano o ključnim prioritetima slovenskog predsjedanja Vijećem EU, pravima vjerskih manjina i dostojanstvu ljudi svih vjera u europskom društvu. Ujedno, susret predstavlja važan doprinos dijalogu između različitih vjerskih zajednica i države koja predsjeda Vijećem EU. Na sastanku je premijer Slovenije istaknuo važnost vjerskih sloboda i dijaloga vjernika različitih vjera u promovisanju veće tolerancije, poštovanja i međusobnog razumijevanja, piše portal gov.si.

Vijeće muslimanskih i židovskih vjerskih vođa je neprofitna organizacija čija je misija zaštita općeg prava na slobodu vjere i slobodu vjere u Europi. U svijetu, visoki muslimanski i židovski vjerski vođe u Europi teže dijalogu i mirnom suživotu između kultura i religija, te promiču kulturu poštovanja među ljudima različitih vjera i poštivanja vjerskih identiteta.

Tekst se nastavlja nakon reklame
LIDER