Janukovič je nekada bio predsjednik Ukrajine, pobjegao je u Rusiju i krivi Zelenskog za krvoproliće

88E086B2 366B 453A A3E5 2F211EB1E9D4
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Viktor Janukovič je smijenjeni ukrajinski predsjednik, koji je zbog proruske politike koju je vodio otišao s vlasti 2014. u jeku ogromnih protesta. Od tada je u Rusiji, odakle poziva trenutnog ukrajinskog lidera da potpiše primirje “po svaku cijenu”.

Janukovič se oglasio danas u pismu kojeg su objavili ruski državni mediji. On je u Ukrajini proglašen krivim za izdaju jer je tražio rusku vojnu pomoć tokom protesta na trgu Majdan u Kijevu, tokom kojih je i zbačen s funkcije.

ČITAJ JOŠ:  Kijev uvodi policijski sat: "Ko bude na ulici, smatrat će se neprijateljem"

“Svjestan sam da imate mnogo savjetnika, ali vi lično morate zaustaviti krvoproliće po svaku cijenu i postići mirovni sporazum”, naveo je između ostalog Janukovič u svom pismu.

On u svom pismu uopšte ne spominje ni Vladimira Putina niti rusku invaziju na zemlju u kojoj je bio predsjednik.

Ipak čini se da Janukovič najviše krivi Zelenskog.

“Od prvog dana obećali ste da ćete zaustaviti rat u Ukrajini i to je jedini razlog zašto vas je cijela Ukrajina podržala. Mogli ste postati predsjednik mira, ali to se nažalost nije dogodilo. Vjerovatno sanjate da postanete pravi heroj. Ali herojstvo nije da se time razmećete, ne radi se o borbi do posljednjeg Ukrajinca, već je herojstvo samopožrtvovanje te prevladavanje vlastitog ponosa i ambicije da spasiš ljudske živote”, istakao je Janukovič.

ČITAJ JOŠ:  Putinova stranka osvojila skoro 40 posto glasova

Ranije su određeni Zapadni mediji navodili da Rusija ponovo sprema Janukoviča da preuzme vlast u Ukrajini.

Navodno se Janukovič trenutno nalazi u Minsku.

Klix

88E086B2 366B 453A A3E5 2F211EB1E9D4
GODISNJICA
MARKETING