Portal 072info

Januković: Neodgovorna politika Zapada podigla ustanak u Ukrajini

janukovicViktor Janukovič, smijenjeni predsjednik Ukrajine, u svom prvom pojavljivanju u javnosti nakon što je u subotu napustio Kijev, rekao je danas u ruskom Rostovu da je novoformirana ukrajinska vlada nelegitimna te da je “neodgovorna politika Zapada podigla ustanak u Ukrajini”, javio je reporter Anadolu Agency (AA).

“Namjeravam da nastavim borbu za budućnost Ukrajine. Kiev je preuzela naoružana grupa koja je uzrokovala eksplozije i prijetila nevinim ljudima, koja je pljačkala na ulicama. To se nastavlja i dalje”, rekao je Janukovič, optuživši novoformiranu vladu Ukrajine da propagira nasilje.

Raniji sporazum sa opozicijom, kako je rekao Janukovič, donio je malo nade, “ali sve što se sad dešava teško je opisati, to je nelegalno”.

“Niko me nije smijenio, bio sam primoran napustiti Ukrajinu. Pucali su na mene iz automatskog oružja sa svih strana i nisam bježao. Jedino ne mogu da rizikujem živote članova svoje porodice”, kazao je uz ostalo Janukovič na konferenciji za novinare koja je još u toku.

On je naglasio kako Ukrajina mora očuvati teritorijalni integritet te poručio kako zemlja ne smije biti podijeljena. On je rekao da Krim mora ostati dio Ukrajine.

“Vratiću se kada mi sigurnost bude zagarantovana”, kazao je Janukovič.

Švicarska policija izvršila pretres kompanije Janukovičevog sina Aleksandra

Švicarska policija je po nalogu tužilaštva jutros izvršila pretres u kompaniji sina smijenjenog Ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, Aleksandra Janukoviča, zbog optužbi za pranje novca.

U saopćenju tužilaštva se navodi da je tokom pretresa iz kompanije zaplijenjen veliki broj dokumenata, ali se ne navode detaljnije informacije.

Švicarska federalna vlada je ranije donijela instrukciju koja je proslijeđena svim bankama u toj zemlji o zamrzavanju svih bankovnih računa bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i osoba povezanih s njim.

Takav zahtjev, kako prenose švicarski mediji, nije poslan iz Ukrajine, niti je poznato o kojem iznosi sredstava na računima je riječ.

Četrdesetogodišnji Janukovičev sin Aleksandar je zubar i biznismen koji posjeduje kompaniju za trgovinu ugljem osnovanu 2011. godine i njegovo bogatstvo se cijeni na oko 500 miliona dolara. On navodno kontrolira polovinu proizvodnje uglja i tećinu proizvodnje i distribucije električne energije u Ukrajini.

Glavni ukrajinski tužilac Oleg Maknjutski izjavio je u srijedu da je Kiev zatražio izdavanje međunarodne potjernice za Viktorom Janukovičem. On je optužen za masovna ubistva demonstranata u Kievu za vrijeme februarskih demonstracija.

Janukovič, koji tvrdi da je još uvijek legitimni predsjednik Ukrajine, nalazi se u ruskom gradu Rostovu gdje će danas održati i konferenciju za novinare.

AA

Podijelite članak