Japan donirao BiH 7,4 miliona KM za borbu protiv ilegalnih migracija

g

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se sa ministrom vanjskih poslova Japana Tošimicuom Motegijem (Toshimitsu Motegi), koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon bilateralnog sastanka delegacija ministarstava BiH i Japana, ministrica Turković i ministar Motegi potpisali su Sporazum razmjenom nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o bespovratnoj pomoći u iznosu od 500 miliona japanskih jena (7,4 miliona KM).

U izjavi za medije Turković je naglasila da se radi o vrlo važnoj posjeti koja dolazi u ključnom trenutku za BiH.

– Sa zadovoljstvom mogu reći da je Japan dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i nas kao građana BiH. To se kroz 25 godina diplomatskih odnosa iznova potvrđuje. Želim, stoga, da se na prvom mjestu zahvalim mom kolegi Motegiju te Vladi i građanima Japana. Uz nas ste bili u najtežim danima i ostali do danas – navela je Turković.

Kazala je kako je s japanskim kolegom razgovarala o unapređenju prijateljskih odnosa dvije države, ekonomskoj saradnji te borbi protiv pandemije koronavirusa. Pozdravila je potpisivanje Sporazuma o bespovratnoj pomoći i istakla kako će ta pomoć biti usmjerena na jačanje kapaciteta za borbu protiv ilegalnih migracija.

Razgovarano o vakcinama

Razgovarano je i o borbi protiv pandemije koronavirusa, posebno problemima u isporuci vakcina.

– Iako su se stvari u posljednjih nekoliko sedmica pokrenule sa mrtve tačke i predstavljaju određeno ohrabrenje vjerujem da će Japan iz svoje pozicije pomoći kako bi te isporuke krenule još intenzivnije i pravednije. Kao članica Vijeća za implementaciju mira, Japan je vrlo jasno podržao teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Potvrdila sam našu predanost reformama na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, uprkos negativnoj retorici – naglasila je Turković.

U fokusu razgovora bili su i razvojni infrastrukturni projekti, te ekonomski rast.

Kazala je da postoji ogroman prostor za napredak, ne samo za BiH nego i cijelu regiju Zapadnog Balkana. Dodala je da veliki potencijal za saradnju postoji u sektoru turizma, sporta, kulture, energetike, informaciono-komunikacionih tehnologija, drvnoj, metalnoj i tekstilnoj industriji.

Podrška Japana

Japanski ministar Motegi je istakao da Japan podržava suverenitet i državno jedinstvo Bosne i Hercegovine i da će i dalje pomagati Bosni i Hercegovini u izgradnji države i pomirenju naroda.

– Naše dvije države dijele osnovne vrijednosti kao što su sloboda, demokratija, ljudska prava, vladavina prava i tržišna ekonomija. Na sastanku sa ministricom smo se usaglasili oko namjere da zajedno rješavamo regionalne i međunarodne probleme – istakao je Motegi.

Naglasio je da je ulazak zemalja zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu u EU vrlo bitan za realizaciju ujedinjene Evrope dodavši da će Japan kroz “Inicijativu o saradnji na Zapadnom Balkanu”, koju je 2018. godine najavio tadašnji premijer Japana, nastaviti pomagati unutrašnje reforme Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Europsku uniju.

– Moja posjeta je prilika da dodatno ojačamo dosadašnje dobre odnose između Japana i Bosne i Hercegovine. S tim zajedničkim ciljem, spreman sam da nastavim sarađivati sa ministricom Turković – kazao je na kraju japanski ministar vanjskih poslova Motegi.

Potpisan je i Sporazum između Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini i Međunarodnog fonda za jačanje ljudske sigurnosti (ITF) o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekat podrške deminiranju u Bihaću, Donjem Vakufu, Doboju i Foči. Sporazum su potpisali ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Makoto Ito i direktor ITF-a Tomaž Lovrenčič. Pomoć će biti usmjerena za nabavku opreme za deminiranje, podizanje svijesti o minama i obrazovanje o opasnostima od mina, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prethodni članakU ZHK od ponedjeljka redovna nastava
Sljedeći članakIndija prva država na svijetu koja je prijavila više od 400 hiljada novozaraženih za jedan dan