Japan se priprema za ispuštanje vode iz nuklearne elektrane Fukushima u okean

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Japan 11 godina nakon katastrofe u Fukushimi naporno radi da nadvlada izazove koje predstavlja kontaminirana voda. Plan je da dekontaminacija i razgradnja elektrane traje 30 do 40 godina, ali pogon sada hitno mora isprazniti spremnike sa vodom.

“Voda koja se nakuplja svaki dan korištena je za hlađenje rastaljenog goriva, a tu je i voda iz podzemnih izvora ili kiša koja se nakuplja”, kazao je Kimoto Takahiro jedan od direktora pri Fukushimi.

Ova se voda pročišćava u ALPS-u, jedinici posebno dizajniranoj za Fukushimu. Uklanja gotovo sve radioaktivne tvari.

Pročišćena voda se zatim skladišti u hiljadu rezervoara, ali oni su dosegli svoj maksimalni kapacitet. Sljedeće godine Japan će ispustiti pročišćenu vodu u more.

Međutim, mala količina radioaktivne tvari, nazvane tricij, još uvijek postoji, jer je neodvojiva od vode.

Svake godine u laboratoriju se analizira 90.000 uzoraka pročišćene vode u pripremi za razrjeđivanje u moru. Nakon drugog tretmana u ALPS-u, voda će se ispuštati u more kroz tunel dug jedan kilometar, izgrađen na dubini od 16 metara. Tunel bi trebao biti završen sljedećeg proljeća.

Neposredno prije nego što stigne do Pacifika, voda će se posljednji put razrijediti u velikim bazenima s morskom vodom.

Kako bi se utvrdilo hoće li radioaktivnost utjecati na život u moru, nuklearna elektrana uzgaja ribu u zasebnim bazenima.

“S jedne strane su bazeni prirodne morske vode, a s druge strane bazeni pročišćene vode pomiješane s morskom vodom”, rekao je Kimoto Takahiro za Euronews.

“Ispuštat ćemo vodu na puno nižoj razini od standarda za pitku vodu koji je odredio WHO”, dodao je.

Ali ribari iz Fukushime zabrinuti su za reputaciju svojih proizvoda. U luci Onahama, 60 kilometara od elektrane, njihov je rad već izazvao strah među potrošačima. Od 25.000 tona godišnje prije 2011. godine, sada se lovi samo 5.000 tona ribe, kaže predsjednik ribičke udruge.

“Kao ribar u Fukushimi, protivim se ispuštanju radioaktivnih materijala na naše radno mjesto. Ono što nas brine je negativna reputacija koju to stvara”, rekao je Nozaki Tetsu, predsjednik Prefekturalne federacije udruga ribarskih zadruga Fukushime.

Međutim, Nozaki je priznao da “u smislu objašnjenja koja smo dobili od vlade u posljednjih 10 godina, ona nisu bila lažna, stoga cijenimo njihov trud. Stoga, ako također možemo pretpostaviti da njihova naučna objašnjenja nisu bila lažna, potrudit ćemo se nastaviti loviti dok u isto vrijeme potičemo bolje razumijevanje potrošača, a čineći to, mislim da možemo ograničiti većinu štete po reputaciju”.

Svake će godine biti ispuštena 22 terabekerela, što je daleko manje od većine elektrana na svijetu. Postrojenje za ponovnu preradu otpada La Hague u Francuskoj ispusti više od 11.000 terabekerela godišnje.

Protivnici kažu da je tricij iz nuklearne nesreće opasniji, ali jedan francuski znanstvenik koji je 30 puta posjetio lokaciju Fukushime inzistira da to nije istina.

“Tritij je radioaktivni element koji je samo malo opasan”, objasnio je Jean-Christophe Gariel, zamjenik direktora Instituta za radiološku zaštitu i nuklearnu sigurnost.

“Ne postoje različite vrste tricija. Karakteristike tricija koji će se osloboditi u Fukushimi slične su karakteristikama onih koje ispuštaju nuklearne elektrane diljem svijeta”, kazao je Gariel.

Japanska vlada zadovoljna je što je Velika Britanija prošlog juna ukinula uvozna ograničenja za proizvode iz regije, pokazujući znak obnovljenog povjerenja, nakon godina napora Japana.

Klix