Portal 072info

Japanci imaju lijek za ljenost i traje samo minut

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U ljudskoj je prirodi da postavljamo ciljeve. Manje, veće, jednostavnije ili komplikovanije, ponekad i nedostižne. Ali volimo da se nadamo, volimo da vjerujemo da možemo da usvojimo nove navike, postignemo određeni napredak i učinimo svoj život onakvim kakvim smo ga u idealnom scenariju zamislili.

I kad se konačno pokrenemo i uložimo napor, na vidjelo obično izlazi ona druga strana koju svako od nas ima. Nastupaju ljenost, odustajanje, strah od promjene i osjećaj tereta odgovornosti koju smo sami sebi natovarili na leđa. Tad nam se sve to učini previše i smatramo da je najbolje ili pak najjednostavnije – odustati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ali,u Japanu se ne predaju tako lako pred samim sobom. I zato je u njihovoj kulturi prepoznatljiva tehnika nazvana “Kaizen”.

Zasnovana na “principu jednog minuta”, suština ove metode leži u ideji da je svakodnevno dovoljan samo jedan minut da promjenimo svoje navike i oplemenimo život. Ključ je da taj “revolucionarni” minut bude svakoga dana u isto vrijeme.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedan minut za postizanje promjene? Zvuči nemoguće, ali dovoljno je vremenski beznačajna da niko od nas nema opravdanje da ne pokuša da ne primjeni ovu metodu.

Dakle, nebitno je da li ćete svakoga dana u, na primjer u 7 ujutru, jedan minut raditi čučnjeve, pročitati stranicu knjige na stranom jeziku ili samo duboko i mirno disati – “Kaizen” metoda, uvjereni su Japanci, pretvorit će vašu novu malu rutinu u aktivnost koja će vam pričinjavati sreću i zadovoljstvo. Sitnim koracima napredovat ćete ka samousavršavanju i ostvariti odlične rezultate.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ali, imajte na umu da, kad želite da postignete određeni cilj, važno je prevladati osjećaj nepovjerenja prema samome sebi i svojim sposobnostima. Ono što je najbitnije kako biste shvatili da ste se pomakli s mrtve tačke jeste činjenica da ste uopšte počeli. Podstaknuti tom spoznajom, vremenom ćete početi da produžujete vaš “minut promjene” i on će postajati sve smisleniji.

Ovu tehniku, koja se sastoji od dvije riječi “kai” (promjena) i “zen” (mudrost) osmislio je Masaki Imai, teoretičar ponašanja u organizaciji i savjetnik za menadžment, čovjek koji vjeruje da je ova filozofija podjednako uspješna i primjenjiva i u poslovnom i u privatnom životu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

b92

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija