Japanci masovno zagrijavaju duhan – da li će i u svijetu masovno opasti prodaja cigareta?

Screenshot 1 7
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iako se vjeruje da je pušenje najpopularnije u siromašnijim zemljama, Japan je upravo suprotan primjer – jedna je od tehnološki najrazvijenijih zemalja, sa najdugovječnijim životnim vijekom ima jednu od najviših stopa pušača.

Japan već odavno raznim restriktivnim, ali i stimulacionim mjerama pokušava smanjiti broj pušača – u nekim preduzećima su nepušači čak dobijali više dana godišnjeg odmora, cigarete su poskupljivale, a pušenje zabranjivano u čitavim kvartovima Tokija. Sve do naglog pada prodaje cigareta na koje, ispostavilo se prema rezultatima istraživanja, nisu uticale pomenute mjere.

ČITAJ JOŠ:  Rješenje za nedostatak memorije u telefonu

Samo posljednjih pet godina cigarete se prodaju za čak 38 procenata manje. Istražujući uzroke, u nedavnoj studiji američkih istraživača iz Južne Karoline i Kanade iznosi se zaključak da Japanci ipak nisu ostavili duhan – samo ga više ne pale u tolikoj mjeri, već ga griju.

Naime, studija potvrđuje povezanost drastičnog pada prodaje cigareta u Japanu u posljednjih pet godina, sa pojavom uređaja koji zagrijavaju duhan, prije svih IQOS-om koji je na ovom tržištu prisutan od 2015. godine. U njoj se dalje ističe da zamjena tradicionalnih cigareta bezdimnim uređajima ima veliki potencijal za podsticanje strategije smanjenja štete u odnosu na posljedice dugoročnog pušenja cigareta.

ČITAJ JOŠ:  Tetoviranje usana krenulo po zlu: Cijeli restoran me je gledao

To je pravac koji počinju prihvatati i na drugoj strani okeana, u Americi, gde je odlukom koja je donešena u julu 2020., američka Agencija za hranu i lekove (FDA) isti uređaj koji Japanci masovno koriste svrstala u kategoriju „proizvoda modificiranog rizika“ i dozvolila da se potrošači informišu o smanjenoj izloženosti štetnim materijama prilikom korištenja IQOS-a.

Ovu odluku Mitch Zeller, direktor Centra za kontrolu duhana pri FDA obrazlaže činjenicom da dostupni naučni dokazi ukazuju da “ovi proizvodi sa autoriziranom informacijom mogu pomoći odraslim pušačima da se odreknu cigareta i smanje izloženost štetnim materijama, ali samo ukoliko u potpunosti pređu na IQOS”.

ČITAJ JOŠ:  Danci imaju zlatna pravila za vaspitavanje djece

Procjenjuje se da u Americi trenutno ima blizu 40 miliona pušača. Da li će “japanski scenarij” biti primjenjiv i u ovom slučaju pokazat će rezultati praćenja tržišta, na kojem je uređaj za zagrijavanje duhana predstavljen krajem 2019. godine.

GODISNJICA
MARKETING