Portal 072info

Japanke opasne za stopala

Omiljena ljetnja obuća koja može da se kombinuje sa svim odijevnim predmetima i čija cijena je vrlo pristupačna, opterećuje mišiće, koljena, kukove i kičmeni stub, tvrdi profesor Džastin Šrojer. ČAK ni u najudobnijim i najkvalitetnijim japankama ne bi trebalo da provedete cijelo ljeto jer je to opasno po zdravlje, prenosi B92. Nažalost, omiljena ljetnja obuća koja može da se kombinuje sa svim odijevnim predmetima i čija cijena je vrlo pristupačna, opterećuje mišiće, koljena, kukove i kičmeni stub, tvrdi Džastin Šrojer, profesor kineziologije sa Univerziteta Lujzijana-Lafajet.

Kada hodamo u japankama, jače stežemo i grčimo nožne prste kako nam one ne bi skliznule i na taj način mijenjamo način hoda i držanja cijelog tijela. Opterećenje za stopalo je podjednako kao i kada hodamo na sedam centimetara visokim potpeticama.

Ipak, nisu ni sve japanke toliko loše. Kvalitetnije su one koje nisu potpuno ravne, jer noga u njima čvršće stoji, a bolje je i kad su remenčići širi. Najgore su japanke u kojima stopala šetaju lijevo-desno.

Ovu obuću ne bi trebalo da nosite kada pred sobom imate naporan dan koji uključuje dosta stajanja, hodanja ili planinarenja. Takođe, treba da ih izbjegavaju osobe koje inače imaju problema s kostima i mišićima.

Kratkoročne posljedice hodanja u lošim japankama su bolovi u peti, potkoljenicama, uganuća zglobova i povrede nožnih prstiju, a dugoročno može doći do fraktura i hroničnih upala tetiva, gležnjeva, koljena i leđa.

(Vijesti.ba)

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box