Japanski profesor predstavio prednosti “pametne poljoprivrede” publici u BiH i regiji

220315 poljoprivreda 35392

Profesor s Istraživačkog fakulteta poljoprivrede Hokkaido univerziteta u Japanu dr. Noboru Noguchi predstavio je prednosti “pametne poljoprivrede” na online predavanju koje su danas organizovali Ambasada Japana u BiH i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Na predavanju pod nazivom “Japanska pametna poljoprivreda prema održivom društvu” koje su pratili učesnici s područja cijele bivše Jugoslavije, Noguchi je naveo da glavne probleme japanske poljoprivrede predstavlja enormna starost poljoprivrednika i nagli pad njihovog broja.

– ‘Pametna poljoprivreda’ podrazumijeva veće korištenje podataka za smanjenje troškova i uvođenje automatizacije i robotike u proces proizvodnje kako bi nadomjestili nedostatak radne snage – pojasnio je Noguchi.

Dodao je da će tako veliki broj prikupljenih podataka biti analiziran putem vještačke inteligencije nakon čega se dobijene informacije primjenjuju na određeni fizički prostor na kojem onda roboti rade zajedno s ljudima.

– Zbog toga kažemo da se mi trenutno nalazimo u “društvu 5.0” i nastojimo da to društvo zaživi – izjavio je Noguchi.

On je predstavio nekoliko primjera primjene “pametne poljoprivrede” u uzgoju i berbi povrća, kao i tehnologije koja se koristi u tom procesu.

Ambasador Japana u BiH Ito Makoto istakao je u uvodnom obraćanju da Bosna i Hercegovina raspolaže značajnim poljoprivrednim potencijalima, zbog čega su željeli podijeliti svoja iskustva jer je “pametna poljoprivreda” važna za održivi razvoj.

Dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muhamed Brka izrazio je nadu da je ovo prvi korak u stvaranju jače saradnje s Hokkaido univerzitetom, jer je japanska nauka evidentno daleko ispred naše.

Predavanje je organizovano u saradnji s entitetskim privrednim komorama.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE