Portal 072info

Japanski superkompjuter pomaže u borbi protiv koronavirusa

Screenshot 4 589
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najbrži superkompjuter na svijetu, japanski Fugaku, koristi se za borbu protiv koronavirusa. Fugaku je titulu najbržeg superkompjutera na svijetu dobio u ponedjeljak nakon što je ustanovljeno da kalkulacije vrši 2,8 puta brže po sekundi u odnosu na IBM-ovu mašinu u SAD-u.

Američka mašina nazvana Summit bila je četiri puta na vrhu Top500 liste, a Fugaku je prekinuo američku i kinesku dominaciju koja je trajala 11 godina. Na listi Top500 se nalaze najbrži kompjuterski sistemi na svijetu.

Fugaku se već koristi za borbu protiv koronavirusa te vrši simulacije toga kako se kapljice šire u uredima s postavljenim pregradama ili u prepunim vozovima s otvorenim prozorima, piše BBC.

Kad bude potpuno operativan naredne godine, eksperti se nadaju da će superkompjuter pomoći u sužavanju potrage za efikasnim tretmanima liječenja zaraženih koronavirusom.

Fugaku je jednak veličini sobe, a nalazi se u gradu Kobeu. Razvoj je trajao duže od šest godina, a razvila ga je japanska tehnološka firma Fujitsu u saradnji s Institutom Riken.

Klix

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner
Podijelite članak
  • 7
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6