Screenshot 11
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Prema simulaciji japanskog superkompjutera, nošenje dvije zaštitne maske ne predstavlja specijalnu zaštitu od koronavirusa u poređenju s nošenjem jedne maske.

Istraživači su iskoristili superkompjuter Fugaku da bi utvrdili kakav je protok čestica virusa prilikom nošenja različitih maski. Rezultate istraživanja objavili su istraživački institut Riken i Univerzitet Kobe.

Utvrđeno je da učinkovitost zaštite od virusa hirurškim maskama iznosi 85 posto. Nošenje maske od poliuretanskog materijala preko hirurške maske povećava učinkovitost tek za četiri posto.

Navedeno je da nije mnogo korisno nositi ni dvije hirurške maske.

“Nošenje dvije maske, jedne preko druge, jednostavno nije od koristi”, izjavio je čelnik istraživačkog tima Makoto Tsubokura.

Studijom je zaključeno da su N95 maske najbolja zaštita od zaraze, a nešto manje su učinkovite hirurške maske, platnene maske i poliuretanske maske.

Superkompjuter Fugaku je ranije korišten i za analizu kako vlaga utječe na zaraznost virusa i koliki je rizik od zaraze u vozovima, radnom mjestu i na drugim prostorima.

Kako je pandemija odmicala, naučnici su sve više bili saglasni da su maske najbolja zaštita od koronavirusa, prenosi Fox News.