Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH: Spremni smo za svaki scenarij

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Rast kamatnih stopa i dalje ostaje osnovni alat za borbu protiv inflacije. Uprkos protivljenju pojedinih članica Upravnog vijeća, Evropska centralna banka podigla je kamatne stope za dodatnih 0,5 posto.

Rekordan rast

Ovo je šesto povećanje kamata od jula prošle godine, na trenutnih 3,5 posto, što je rekordan rast od 2008. godine.

Zahvaljujući pravovremenim mjerama Agencije za bankarstvo FBiH, rast kamata u Evropi nije imao značajnijeg utjecaja na BiH, iako su banke formalno imale pravo da izmijene vrijednost EURIBOR-a, odnosno prosječne kamatne stope po kojoj banke odobravaju kredite.

To nam je potvrdio za „Avaz“ direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.

– Na osnovu ugovora banke su imale pravo da iskoriste klauzulu izmjene EURIBOR-a, ali kada smo analizirali strukturu našeg kreditnog sektora, utvrdili smo da su izvori koje mi koristimo, koje banke koriste kod nas, isključivo domaći i da nisu, maltene, nikako EURIBOR osjetljivi, pa bilo kakvo povećanje, na koje su oni imali pravo, nije bilo opravdano – rekao je Mahmuzić.

Mahmuzić dodaje da je u pripremi nova odluka koja će dodatno zaštititi likvidnost domaćeg bankarskog sektora, a Agencija će pravovremenom reakcijom banke usmjeriti da kamate formiraju u skladu s cijenom depozita koji plaćaju na bh. tržištu.

Stabilan sektor

– One trebaju biti profitabilne, moraju biti profitabilne, ali ne na račun klijenata i na račun stabilnosti bankarskog sektora. Odluka će, najvjerovatnije, biti usvojena na sjednici Upravnog odbora početkom aprila. U slučaju da situacija eskalira pripremili smo još dva seta odluka. Za sve scenarije imamo odgovor. Sve odluke donosimo unaprijed – istakao je Mahmuzić.

Destimulirali banke

U oktobru prošle godine, kaže Mahmuzić, nakon procjene da bi dizanje EURIBOR-a moglo ugroziti stabilnost sektora i klijente, prvi su donijeli odluku kojom su destimulirali banke da podižu kamate.

– EURIBOR treba biti dugoročna zaštita, a ne alat za profitabilnost koja nije opravdana. Računovodstveno smo destimulirali banke da bi im to, ako bi povećavale vrijednost EURIBOR-a, izašlo skuplje – kazao je Mahmuzić.

Avaz