Portal 072info

Jasna Duraković: Dajte djeci da izađu vani! Ovakva represivna mjera je suluda

Nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković na svojoj Facebook stranici obavijestila je javnost da je prije nekoliko dana uputila inicijativu prema Vladi KS i Kriznom štabu da hitno upute prijedlog izmjene mjera zabrane kretanja za djecu mlađu od 18 godina. Duraković je kazala da je ovakva represivna mjera suluda i da je Federacija BiH usamljena u tom treniranju strogoće.

“Neću reći ni da se slažem sa švedskom nonšalancijom, ali mi smo baš pretjerali. Entitet Republika Srpska, Srbija, Hrvatska pa i druge zemlje u okruženju nisu uvele ovakve striktne mjere. Tražila sam da djeci omoguće kretanje bar po jedan sat dnevno ili da odrede dane i sate kad djeca mogu izaći vani na svjež zrak uz nadzor roditelja. Adekvatnom kontrolom, mjerama zaštite i održavanja socijalne distance, to se može lako dogovoriti na zadovoljstvo svih nas roditelja/ki. Činjenica je da nas ima mnogo neodgovornih roditelja/ki ali u ovom belaju nas ne možete sve kažnjavati.
Ne tražimo da djecu vodimo u parkove, ali tražimo šetnju mimo jezgre grada, na planini daleko od ljudi ili negdje u prirodu da ih odvedemo”, napisala je Duraković.

Kazala je i kako je potpuna zabrana kretanja i vožnje djece u automobilima jako loše utječe na psihu djece, kao i na njihovo opće fizičko i zdravstveno stanje.

“U dugotrajnoj izolaciji ove vrste, dolazi do mnogobrojnih štetnih posljedica po zdravlje djece, poput atrofije mišića uzrokovane nedostatkom fizičke aktivnosti kao i do prekomjerne gojaznosti. Potom dolazi do trajnog oštećenja vida, sluha i raznih psihosomatskih poremećaja usljed stalnog korištenja laptopa, tableta, igranja video igrica, gledanja televizije, korištenja mobitela i drugih tehničkih naprava. Nedostatak fizičke aktivnosti zbog koje se stvara ovisnost o tehničkim napravama, dokazano utječe na nedostatak sna, razdražljivost, lošiju koncentraciju i česte glavobolje, razvoj straha, nesigurnosti i emotivne nestabilnosti kod djece, što dovodi dugoročno do ozbiljnih problema u psiho fizičkom razvoju djece”, napisala je.

Vjeruje da će ova zabrana kretanja djece imati mnogo dalekosežnije štetne posljedice po djecu u narednom periodu ako im se u potpunosti onemogući sloboda kretanja vani na čistom zraku.

“Dakle, ne znam da li će naš sposobni tim u kriznom štabu prepoznati ovo kao jedno od prioritetnih pitanja u ovom neaktu, ali ćemo mi skupštinski zastupnici/ce i roditelji/ke biti sve glasniji. Jer, evo od danas uvode olakšanje u policijskom satu, dakle zabrana kretanja od 20 sati do 5 ujutru. Pa dajte i djeci da malo izađu. Čekam odgovor od Vlade KS. A ako ne odgovore, opet šaljem apel, pa i u medije ako treba, da vidimo šta kažu pedijatri, psiholozi, pedagozi i druga stručna lica oko ovoga”, napisala je nezavisna zastupnica u Skupšitini KS Jasna Duraković na svom Facebook postu.

Podsjetimo da je naredba Federalnog štaba civilne zaštite da mlađi od 18 godina i stariji od 65 ne smiju izlaziti van svojih domova. Ova naredba je izazvala mnoštvo kritika.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 1.3K
    Shares

Počitajte još

DiCaprio donirao novac za pomoć ugroženoj vrsti planinskih gorila u Kongu

Redakcija

Objavljene fotografije hapšenja Alena zvanog “Luster” koji je švercao drogu iz BiH i Albanije

Redakcija

State Department objavio odluku o proglašenju Zukića nepoželjnom osobom u SAD-u

Redakcija

Slike užasa iz Salvadora: Uznemirujuće priče iz karantina

Redakcija

Građani ovih zemalja mogu ući u Crnu Goru

Redakcija

Ko je Tijana Ajfon, osumnjičena za organiziranje prostitucije

Redakcija

To smo dugo čekali: Moderna verzija legendarnog Renaulta 4 (FOTO)

Redakcija

Trostruko ubistvo u BiH

Redakcija

SIPA: Nakon Solaka i Hodžić zadržan na kriminalističkoj obradi

072info

Muftija Sulejman koji je oženio 50 godina mlađu Eminu i ranije šokirao javnost

Redakcija

Jennifer Lopez mokra do kože plesala po kiši, a onda uradila neočekivano (VIDEO)

Redakcija

Policija na zabavi u Bijeljini zatekla i sudiju koji je dijelio pravdu u Ligi prvaka

072info

Zelena salata djeluje čudotvorno – uklanja bol i nesanicu, smiruje

072info

Opsadno stanje pred Hitnom pomoći u Sarajevu: Otkrili smo o čemu se radi

Redakcija

Predstavnici Vlade ZDK uručili bolnici u Tešnju mobilni rendgen uređaj

072info

Zavirite u predivnu Dolinu Mumijevih po kojoj je i snimljen crtani film

072info

Postfestum još jedne zabave u BiH: Starlete, sudije, droga, oružje i policija

Redakcija

Haos u Americi: Gori pola grada (VIDEO)

Redakcija

Dogovara se strašna borba: Ovo je brutalnost u najsurovijem obliku

Redakcija

Uhapšeni Fahrudin Solak i Fikret Hodžić (FOTO)

072info