Javašluk u zeničkom Domu za stara lica: Propale dvije tone kurbanskog mesa!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

 Ljudskom greškom i neadekvatnim skladištenjem, Javna ustanova “Dom za stara lica Zenica” ostala je bez  čak dvije tone doniranog kurbanskog mesa koje se pokvarilo, saznaje “Dnevni avaz”.

Dugogodišnja praksa

Kako smo saznali, dugogodišnja je praksa Doma da plaća skladištenje doniranog mesa jer nemaju svoje hladnjače. No, takvu je praksu odlučio prekinuti novi direktor Kemal Efendić, koji je pronašao drugu hladnjaču u kojoj se, na kraju, meso i pokvarilo.

Povodom ovog šokantnog slučaja, kontaktirali smo direktora Efendića, koji nije želio previše govoriti o slučaju. Ali, nije demantirao naša saznanja, nego je pokušao cijelu stvar zataškati.

– Nemam saznanja o tome, mogu provjeriti i provesti istragu – rekao nam je Efendić, dodajući da su im građani, Islamska zajednica i Zeleni polumjesec donirali velike količine mesa za Bajram.

No, kako saznajemo, bez obzira na ovu lošu odluku, Efendić je donio i druge koje su nedopustive za funkciju koju obavlja.

– Kada je shvatio da se meso pokvarilo, vozilom Hitne pomoći, koje je ranije donirano Domu za potrebe prijevoza štićenika, pokvareno meso se najprije prevozilo i bacalo u rijeku. Ali, kada je uvidio da su to ogromne količine, oko dvije tone, platio je bageristu koji je iskopao zemlju na Mošćanici kod Zenice, gdje je na kraju meso zatrpano – tvrdi naš sagovornik (identitet poznat redakciji, op. a.), dodajući da su dvije tone pokvarenog mesa prevezene u njihovom sanitarnom vozilu.

Junetina i bravetina

Posebno je alarmantno što su  među dvije tone pokvarenog mesa bile junetina i bravetina, a uzme li se u obzir da je prosječna cijena kilograma mesa deset maraka, ovoj ustanovi naneseno je   najmanje 20.000 KM štete.

Danima provjetravali sanitarno vozilo

Kako tvrdi naš izvor, najmanje dvije tone mesa je pokvareno, a da su štete mogle biti još veće, nego su dio mesa uspjeli spasiti jer su ga na vrijeme isfaširali.

Osim toga, ispred ustanove danima se provjetravalo sanitarno vozilo, budući da je pokvareno meso zaudaralo i da se smrad animalnog otpada uvukao u kompletno vozilo.

AVAZ – D. PAŠALIĆ