AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Krajem maja korisnike Android mobilnih uređaja neugodno je iznenadila greška zbog koje su im se kvarili telefoni, a razlog je bizaran.

Ako su, naime, “skinuli” jednu specifičnu fotografiju pa je postavili kao pozadinu ekrana, uređaj bi upao u petlju iz koje nije mogao izaći, osim uz posebno navedene korake. U početku se smatralo da iza svega stoje hakeri, no ustanovljeno je da se radi o slučajnosti.

– Ne mogu vjerovati. Postavio sam na Flickr fotografiju jezera St. Mary u Nacionalnom parku Glacier u SAD-u i vidio da je postala viralna, ali ne iz željenih razloga. Žao mi je, nije bilo namjerno – izjavio je za BBC Gaurav Agrawal, naučnik i amaterski fotograf iz San Diega.

Razlog za ovako nešto leži u činjenici da Android telefoni mogu koristiti samo sRGB kao pozadinske fotografije, ali ne i AdobeRGB ili ProPhoto RGB. Inače bi pisalo kako fotografija ne odgovara formatom uređaju i ne bi je bilo moguće postavljati kao pozadinsku jer ima više od 255 RGB vrijednosti, ali Android 10 nema takvu provjeru i u Googleu će morati naći rješenje kako se ovako nešto više ne bi ponavljalo.

BBC