Javio se Rifet koji je iz Busovače krenuo na hadž: Allah mi je dao takve olakšice…

Javio se Rifet koji je iz Busovače krenuo na hadž: Allah mi je dao takve olakšice…

Busovčaninu Rifet Kariću (67) u januaru ove godine ostvarila se želja koju je gajio još od davne 2005. godine.

Čekao je Rifet i dočekao da uz čvrst nijjet krene pješke put Mekke kako bi obavio petu islamsku dužnost – hadž.

  • Profesionalni sam vozač. Dugo godina sam se bavio prevozom i imao sam svoje autobuse. Onda sam dobio ponudu od kolege da 2005. godine da njegovim autobusom vozim vjernike iz Bugojna i Travnika na hadž. Nakon tog poduhvata, rodila se ideja da taj put pređem pješke. Inače sam planinar i u dobroj sam kondiciji – priča za portal Hayat.ba.

Protekle su godine i želja je tinjala, a onda je 2012. na Facebooku vidio kako je Senad Hadžić iz Banovića krenuo na put koji je on toliko priželjkivao.

  • Nažalost, nisam ga uspio kontaktirati. Isplanirao sam da 2013. godine i ja krenem, pripremao sam se, a onda je izbio rat u Siriji i morao sam odustati – prisjeća se.

I nakon toliko čekanja, Rifet je svoj put započeo početkom ove godine. Uz male poteškoće, uspješno je prešao većinu te ga je naš poziv zatekao u jordanskom gradu Petri.

  • Otprilike sam imao neku rutu u glavi. Naišao sam na male probleme na granici s Kosovom. U jednom mjestu su pokušali i da me opljačkaju. Nije teško s dobrim pripremama i nijjetom. Volja je vrhunska – kazao je.

Mubarek mjesec ramazan proveo je u Turskoj. Iskustvo je to, kako kaže, koje će prepričavati cijeli život.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS

POVEZANE OBJAVE