Javne kuhinje u BiH hrane čak 14.000 socijalno ugroženih građana

hljeb javna kuhinja pixsell
30, March, 2020, Belgrade - Church folk cuisine on French Street used to distribute 2,000 hot meals a day, but as a result of the emergency caused by the coronavirus epidemic, the kitchen no longer works, it decided to distribute essential food and hygiene products to the poor every Monday from early morning until 11am. Photo: M.M./ATAImages 30, mart, 2020, Beograd - Crkvena narodna kuhinja u Francuskoj ulici je delila 2.000 toplih obroka dnevno, ali kako sada zbog vanredne situacije usled epidemije korona virusa kuhinja vise ne radi, odlucila je da svakog ponedeljka od ranih jutarnjih sati pa do 11h deli osnovne zivotne namirnice i higijenska sredstva siromasnima.

U Bosni i Hercegovini sve je više narodnih kuhinja koje svojim korisnicima osiguravaju obroke i na taj način pomažu socijalno ugroženim osobama širom naše zemlje.

Prema zvaničnim podacima, sve javne kuhinje u BiH hrane 14.000 socijalno ugroženih građana naše zemlje. Samo Merhamet ima oko 8.000 građana u stanju socijalne potrebe, javlja Federalna televizija.

Obroke svojim korisnicima “Merhamet” dijeli u svojoj 41 javnoj kuhinji i njihovim punktovima širom Bosne i Hercegovine. Najveća “Merhametova” narodna kuhinja je u Tuzli koja ima čak 2.400 korisnika. Osim u Narodnoj kuhinji “Imaret” u Tuzli, obroci se dijele na još 17 punktova u Tuzli, Gračanici, Kalesiji i Lukavcu.

Druga po veličini je “Merhametova” Narodna kuhinja “Imaret” u Sarajevu koja hrani oko 700 korisnika. Hrana za korisnike, osim u kuhinji, dijeli se i na “Merhametovim” punktovima na Ilidži i Hrasnici. Regionalni odbor “Merhameta” Travnik ima svoje četiri kuhinje koje vode brigu o korisnicima, i to u Travniku, Novom Travniku, Jajcu i Donjem Vakufu. Obroci se dijele i na punktovima u Turbetu i Vitezu. “Merhamet” ima svoje kuhinje i u Zenici, Kaknju, Brezi, Maglaju i Zavidovićima, potom u Jablanici, Bihaću, Cazinu.

“Merhamet” svakodnevno hrani i socijalno ugrožene porodice u Republici Srpskoj, odnosno u svojim javnim kuhinjama u Banjoj Luci, Kozarskoj Dubici i Novom Gradu. Ova humanitarna organizacija uskoro će otvoriti svoju kuhinju i pekaru u Goraždu.

Crveni krst Federacije BiH ima dvije javne kuhinje, od toga jednu u Sarajevu, drugu u Mostaru. U Mostaru CKFBiH ima jedan punkt, dok je u Sarajevu 20 punktova. U strukturi Crvenog krsta Federacije BiH egzistiraju dvije kuhinje – u Kantonu Sarajevo i u Mostaru u kojima se svakodnevno priprema topli obrok za oko 1.500 korisnika.

Kuhinja u Mostaru trenutno ima 400 korisnika, a taj broj nerijetko se povećava i na više od 500 korisnika. Broj varira iz više razloga – zbog koronavirusa ili udaljenosti korisnika od kuhinje. Korisnicima koji nisu u mogućnosti doći po obrok zbog korone obrok se nosi na kućnu adresu. Oni koji zbog udaljenosti od kuhinje ili nekih drugih razloga nisu u mogućnosti doći do kuhinje na mjesečnom nivou dobijaju pakete hrane. Raspodjela obroka se vrši po spiskovima Socijalne službe, ali je i 35 posto korisnika koji su isključivo korisnici Crvenog krsta grada Mostara.

U Centralnoj kuhinji Crvenog krsta Kantona Sarajevo priprema se 1.100 obroka dnevno za najugroženije građane Kantona Sarajevo. Ta brojka, nažalost, ne može podmiriti sve one kojima je javna kuhinja jedini obrok, ali zadovoljava potrebe onih koji ispunjavaju stroge kriterije kantonalnih socijalnih službi. Obroci se iz Centralne kuhinje vozilima Crvenog krsta Kantona Sarajevo svakodnevno distribuiraju u sedam općina na 20 punktova u Kantonu Sarajevo.

Crveni krst Republike Srpske osigurava 1.201 obrok za svoje korisnike, i to na 7 mjesta: Banja Luka 440, Bijeljina 255, Bileća 50 ,Vlasenica 50 , Doboj 230, Teslić
76, Trebinje 100.

Prethodni članakMedvjedi uništavaju pčelinjake, iza sebe ostavljaju podrobljene košnice
Sljedeći članak“Zlatni ljiljani” deklasirali Rusiju i osvojili Evropsko prvenstvo