Portal 072info

Javni poziv za projekte okoliša

Kantonalno ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline svake godine dobije određen iznos sredstava iz Federalnog fonda za zaštitu okoliša. To je 30 posto sredstava fonda za koja ovo ministarstvo raspiše javne pozive. Ove godine to je iznos od 750 hiljada KM.

Za javna komunalna preduzeća, općine,  gradovi i regionalnu depomiju opredjeljeno je 650 hiljada maraka, konkretnije za projekte iz oblasti upravljanja otpadom. To je znatno veći iznos od prošlogodišnjih 200 hiljada KM, jer nema Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ iz Zenice, pojašanjava resorni ministar Fahrudin Brkić. – Ovdje se radi o projektima iz oblasti upravljanja otpadom. Cilj je pokušati divlje deponije, pa i ove koje koriste općine, eliminisati ili urediti, te da sa otpadom postupamo kao savremene evropske zemlje, da ga posmatramo kao resurs za recikliranje, čime se ostvaruju i značajne finansijske uštede, kaže ministar.

Mimo ovoga, za projekte iz oblasti zaštite okoliša osigurano je 100 hiljada KM, kao i do sada. To je prilika koju mogu i trebaju iskoristiti udruženja građana, mediji, obrazovne ustanove i drugi iz nevladinog sektora. Cilj je podići ekološku svijest građana, kroz projekte doći do stanja u kojeme nemamo zagađenu životnu sredinu, a lani je finansirano 27 takvih projekata. Javni poziv traje do 27. maja.

Posebna komisija Ministarstva će razmatrati pristigle, zatvorene ponude i nadam se da ćemo do kraja juna imati listu projekata koji zadovoljavaju sve uslove i koje ćemo podržati, zaključuje ministar Brkić.  

rtvze.ba

Podijelite članak