Javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije 

Javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije 

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona objavilo je poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje pripadnika boračke populacije.

Programom podsticaja zapošljavanjapovećava se konkurentnost podnosioca zahtjeva, pripadnika branilačke populacije, na način da isti, aktivno nastupajući na tržištu rada, traže zaposlenje uz bjanko primjerak Ugovora o zapošljavanju kojim će se precizirati obaveze poslodavaca, podnosioca zahtjeva, općine/grada i Ministarstva. Predmetnim Ugovorom se Ministarstvo obavezuje obročno isplatiti podsticaj poslodavcu, a poslodavac se obavezuje zaključiti sa korisnikom Ugovor o radu u trajanju od najmanje 24 mjeseca.

Kada je riječ o podsticaju samozapošljavanju, moguć je prijaviti se na:

  1. Program ,,Prvi biznis“ – u slučaju kada je podnosilac zahtjeva registrovao planiranu djelatnost, kao osnovnu djelatnost, ne ranije od 1.1.2021. godine, a najkasnije sa danom okončanja Javnog poziva po Programu;
    1. Program ,,Biznis plus“
      • u slučaju kada je korisnik Programa podsticaja samozapošljavanja ovoga Ministarstva iz prethodnih godina, koji je od 1.1.2021. godine do okončanja ovog Javnog poziva zaposlio jednog ili više radnika, koji su bili na evidenciji nadležne službe za zapošljavanje, te da se zahtjev za sufinansiranje zaposlenja ne podnosi za zaposlenje lica za koje je aplikant ranije koristio ovo pravo;
      • u slučaju kada je korisnik Programa podsticaja samozapošljavanja ovoga Ministarstva iz prethodnih godina, koji je zadržao poresku registraciju i izmirio sve poreske obaveze za 2021. godinu. Prednost za dodjelu ovih sredstava imaju aplikanti koji do sada nisu koristili sredstva po ovom osnovu.

Kompletne pozive je moguće preuzeti u nastavku:

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica