Portal 072info

Javno privatno partnerstvo-model ZDK

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U sjedištu Vlade Zeničko dobojskog kantona u Zenici danas je predstavljen model Javno privatnog parterstva  Zeničko dobojskog kantona “Od ideje do uspjeha”, za brojne predstavnike privrede,javnog i realnog sektora,društveno političkog života, nevladinog sektora i drugih zainteresovanih  institucija.

ZDK je među prvim kantonima u Federaciji BiH nedavno usvojio novi Zakon,(raniji donesen 2013. godine) koji tretira javno privatno partnerstvo,a ovoga puta najvažniji cilj je bio da on bude provodiv,ukazao je Osman Buza,pomoćnik ministra privrede.Pomoć u izradi novog modela nam je pružio USAID Sida GOLD Projekat,podsjeća Buza.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Želimo da promjenio mišljenje javnog sektora,da budemo servis a ne birokratska smetnja u realizaciji određenih projekata,izjavio je premijer ZDK, Miralem Galijašević.Donošenje novog zakona pozdravljaju i u Udruženju poslodavaca Zenica,istakla je zamjenica predsjednika Senaida Turkić. Zakon je dobar okvir da se može zajedno raditi,ali je potrebno dopuniti Uredbu precizirajući zaštitu oba partnera u procesu ugovoranja i rada na određenom projektu.Jasno se moraju definisati prava i obaveze,kazala je Turkić.

Premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković je istakao, da na osnovu onoga što je vidio,može reći da se radi o vrlo ozbiljnom pristupu ovoj materiji,jasno su definisani ciljevi i što je možda najvažnije transparentnost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Model ZDK je dobar primjer i za nas,kazao je Konaković,podsjetivši da u Kantonu Sarajevo postoji Zakon o javno privatnom partnerstvu i Zakon o koncesijama,ali su dosadašnji efekti slabi.

RTVZE

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME