Screenshot 3 49


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Bitcoin je svoju veliku sedmicu, u kojoj se približio vrijednosti od čak 50.000 dolara, zaokružio najavom osnivanja fonda za razvoj ove kriptovalute, a koji će pokrenuti reper Jay-Z i izvršni direktor Twittera Jack Dorsey.

Kako je najavljeno, Jay-Z i Dorsey će uložiti 500 bitcoina u svoj projekt, a koji je fokusiran na razvoj kriptovalute na početku u Africi i Indiji, a poslije i u drugim zemljama svijeta. Prema trenutnoj vrijednosti kriptovalute, 500 bitcoina iznosi blizu 24 miliona dolara.

Misija njihovog fonda jeste učiniti “bitcoin valutom interneta”, opisuje se u projektu.

Dorsey već odavno ulaže u digitalnu valutu. Njegova druga kompanija Square je u oktobru 2020. kupila 4.079 bitcoina, što je tada iznosilo oko 50 miliona dolara. U 2018. godini kompanija Square je proširila svoju uslugu mobilnog plaćanja Cash App kako bi podržala trgovanje bitcoinima, čak i za korisnike bez bankovnog računa.

Ove sedmice izvršni direktor Twiitera najavio je da njegova kompanija sagledava i nove opcije upotrebe digitalne valute, uključujući i eventualno plaćanje zaposlenih u bitcoinima.
Tržište kriptovaluta
Bitcoin nakon najave Mastercarda juri prema rekordnih 50.000 dolara

Podsjetimo da je Bitcoin ove sedmice doživio veliki procvat nakon što je Elon Musk, direktor vodećeg proizvođača električnih automobila Tesla, objavio da njegova kompanija dio svojih prihoda čuva u bitcoinima, a ne u tradicionalnoj valuti. On je najavio i da bi Tesla uskoro mogla uvesti plaćanje automobila u kriptovalutama.