Jay-Z ulaže 10 miliona dolara u legalnu proizvodnju marihuane

beyonce jay z 1

Američki reper i producent Jay-Z, suprug pjevačice Beyonce, osnovao je investicijski fond s 10 miliona dolara kako bi podupirao mala preduzeća u sektoru marihuane u vlasništvu Afroamerikanaca. Shawn “Jay-Z” Carter koji želi biti predvodnik u legalnoj industriji marihuane u Sjedinjenim Američkim Državama stvorio je taj instrument rizičnog kapitala pošto je u decembru otkupio platformu za direktnu prodaju potrošačima u Kaliforniji Calivu i kompaniju Left Coast, proizvođača marihuane.

– S početnih 10 miliona dolara i uz godišnje ulaganje od barem 2 posto neto dobiti, okrećemo se diversifikaciji trgovinskog vodstva i radne snage – ističe se u saopćenju matične kompanije Parent (bivšeg Subversive Capitala) čiji je Jay-Z “glavni vizionar”.

Parent Company (TPCO) je od prošle sedmice izlistana na kanadskoj berzi NEO Exchange. Pjevačica Rihanna je među njenim ulagačima. Kompanija se obavezuje da će svake godine 2 posto svoje dobiti ulagati u taj novi “Investicijski fond za socijalnu jednakost” koji je osnovao reper.

Holding sa sjedištem u San Joseu u Kaliforniji, u 2020. je imao promet od 185 miliona dolara na tržištu marihuane koje se procjenjuje na 7,5 milijarda dolara samo u Kaliforniji, gdje je konzumiranje marihuane dopušteno za rekreativnu upotrebu kao i u petnaestak američkih država.

Prethodni članakMIGRANTI PONOVO PRAVE PROBLEME: Sukob u tržnom centru
Sljedeći članakOtrovni zrak skraćuje život stanovnicima evropskih gradova