AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Piše: Rasim Belko


Visokorangirani kadrovi Obavještajno-sigurnosne agencije BiH koristeći poziciju uposlenika ove sigurnosne institucije, opterećuju OSA-u korupcijom čineći nedozvoljene radnje, koje bi trebale biti predmetom istraga.
 
Bilo bi interesantno izvršiti istragu i vidjeti rezultate te istrage o vezama visokopozicioniranog službenika OSA-e Zorana Kapetanovića i čovjeka uvezanog sa mostarskim kriminalnim miljeom Robertom Ivankovićem.
 
Saznanja Patrije ukazuju da je Robert Ivanković uključen u sumnjive građevinske poduhvate u Mostaru, od kojih su neki i stopirani zbog nepoštivanja građevinske regulative grada Mostara. Primjera radi, građeno je više spratova od dozvoljenog.
 
Protiv Roberta Ivankovića postoji nekoliko krivičnih prijava, a on se u kontaktima i ishođenju dozvola poziva na Zorana Kapetanovića Zoku, tvrdeći da je “Zoka suvlasnik njegovih građevina u Mostaru”.


 
Ivanković je, prema tvrdnjama naših izvora, u nekoliko navrata prijetio pojedinim privrednicima utjecajem Kapetanovića u pravosuđu i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).
 
Dodatni problem su navodi da Robert Ivanković tijesno sarađuje sa haškim osuđenikom Vinkom Martinovićem Štelom, te se i njegovim imenom koristi kako bi dobio određene usluge.
 
Zloupotrebe radnika Obavještajno-sigurnosna agencije su evidentne, i bit će neophodno što hitnije ovakve poslovne kontakte i odnose svojih dužnosnika sankcionisati.
 
Zoka Kapetanović nije poznat samo po “građevinskim aktivnostima”, postoji dug spisak njegovih aktivnosti izvan nadležnosti OSA-e, a o čemu bi ova agencija trebala povesti računa.
 
Njegovo ime spominje se u tekstu Dnevnog lista “Kako (ne) radi mostarska politika”, od 15. januara 2014. godine.
 
Naime, kada su policajci 14. decembra 2013. pokušali zatvoriti objekat “Black Pearl”, Zoran Kapetanović se pojavio uz vlasnika objekta i policajcima rekao da napuste objekat. Kada to nije urodilo plodom, Kapetanović je, pokazuju podaci iz službenog raporta, nazvao načelnika operativnog centra Adila Veledara i rekao mu: “Adile povuci ih odavde ili ću ja ovo rješavat”.

Dnevnom listu je kasnije načelnik operativnog centra potvrdio da je osoba koja se našla u njegovom društvu Zoran Kapetanović, zaposlenik OSA-e.
 
U ranijim medijskim natpisima kazivalo se da je “Kapetanović ratni tajni agent AID-a i osoba od povjerenja glavnog srpskog kadrovnika, bivšeg ministra civilnih poslova BiH i dugogodišnjeg dužnosnika jugoslovenske obavještajne službe Sredoja Novića”. Navodi se da je Kapetanović povezan i sa starim strukturama Josipa Perkovića i Stanka Čolaka.
 
Spektar Novićevih aktivnosti osmišljenih s ciljem preuzimanja OSA-e ne svodi se isključivo na pozicioniranje srpskog predstavnika u liku i djelu svog bratića na čelno mjesto OSA-e, već on preko nekadašnjih jugoslovenskih struktura, uključujući i Barišu Čolaka, na jedno do vodećih mjesta u hrvatskoj kvoti želi instalirati Zorana Kapetanovića.
 
Izvori otkrivaju da Kapetanović ima dobre kontakte i sa Hrvatskom.

Ti podaci kažu da je Kapetanović kum sa Ivanom Bandićem, rođakom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ali i da je kum Miri Musiću, nekadašnjem službeniku jugoslovenskog SDB-a, a trenutno glavnog operativca Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske.

Preko ovih veza Kapetanović se navodno povezao i sa klanom Josipa Perkovića i Stanka Čolaka.

S obzirom na tadašnju povezanost Čolaka s Rusijom i njegov odlazak u tu zemlju, u trenucima dok je svijet izolovao Rusiju i današnje ponašanje Dragana Čovića, s pravom se može postaviti pitanje koliko su u sve te igre upleteni kadrovi poput Zorana Kapetanovića.
 
Operativac s vezama koje smo u tekstu naveli i pozamašnim dosijeom izleta izvan službe teško da vrijeme i energiju troši u zaštiti sigurnosnog okruženja bh. građana.
 
Ono što je također konstanta su i odnosi HDZ – SNSD, nekada Nović – Čolak, danas Dodik – Čović.
 
Za sve to im je potrebna i obavještajna mreža, a iz gore napisanih redova proizilazi zaključak da je agent Kapetanović već formirao “kvalitetnu” kriminalno-obavještajnu mrežu.  
 
Na potezu je menadžment OSA-e.

Patria