Portal 072info

Je li bolja drvena ili plastična daska za rezanje?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pitate li bilo kojeg chefa koji je najvažniji alat u kuhinji, svaki će reći da je to dobar nož, ali rijetko tko će spomenuti drugi važan faktor – dasku za rezanje. Svi znaju da oštar i kvalitetan nož ubrzava pripremu jela i zaslužan je za ukusnije jelo, no malo se razmišljalo o tome zašto je gotovo jednako važno imati pravu dasku za rezanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ako imate samo jednu dasku koja vam služi za pripremu svih namirnica, evo nekoliko preporuka stručnjaka koji su svoja pravila otkrili Huffington Postu.

Budući da drvo kao materijal ima sposobnost upijanja, većina ljudi automatski će se odlučiti za plastičnu dasku zbog lakšeg čišćenja. No stručnjaci kažu da ona nije ništa bolja u tom smislu jer se s vremenom i na njoj stvaraju urezi od noža pa se sitne tvari bolje hvataju za površinu i teže čiste. Upravo je to pokazala studija doktora znanosti Deana O. Clivera s Sveučilišta u Kaliforniji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Loše očišćene daske opasne su zbog bakterija poput Escherichije coli i salmonele. Iako se ispostavilo da je manje bakterija pronađeno na plastičnim daskama, na onim drvenima bakterije su se upile u materijal, ali su na kraju odumrle i nisu se razmnožile.

Suprotno tome, bakterije na plastičnoj dasci nešto su dulje živjele i ako nisu bile dobro oprane, prešle su na nož kod iduće upotrebe. Stoga se može zaključiti da su nove plastične daske bez oštećenja dobre, ali one stare lošije su od drvenih. Iako su rezultati ove studije, ali i nekih prijašnjih istraživanja povukli puni rasprava, svi se slažu da je jako važno pravilno čišćenje nakon svake upotrebe. Jedan od savjeta za drvene daske je taj da odaberete one od javora ili bukve jer su te vrste najotpornije na zarezivanje pa će i dulje trajati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME