Je li Kanada rješenje za energetsku krizu? – Oni tvrde da mogu nadomjestiti rusku naftu i plin, a otkrili su i plan za to

Screenshot 3 53 30

Ruska centralna banka, vlada i Gasprom, koji daje 40 posto evropskog uvoza gasa, trebalo bi da do 31. marta iznesu svoje prijedloge za plaćanje gasa u rubljama predsjedniku Vladimiru Putinu.

Evropa nastoji pronaći alternativu za naftu, plin i uranij, a upravo bi Kanada moglo biti jedno takvo rješenje. Pogotovo što je Kanada izrazila spremnost da ukaže pomoć koliko god mogu da nadomjeste rusku naftu i plin, a ovo je potvrdio kanadski ministar prirodni resursa Jonathan Wilkinson.

Četvrti najveći svjetski proizvođač nafte obvezao se povećati izvoz nafte za 200.000 barela, a ministar Wilkinson najavio je i dodatnih 100.000 barela prirodnog plina.

Kanada je tom najavom odgovorila na zahtjeve saveznika na sastanku ministara energetike u Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA) u Parizu koja je najavila i ubrzani prijelaz na čiste izvore energije.

Kanadski izvoz ograničen je kapacitetom cjevovoda, koji su trenutno iskorišteni u potpunosti, ali Wilkinson kaže da bi moguće rješenje bilo slanje energenata preko SAD-a.

– Spremni smo napraviti sve što je u našoj moći kako bismo pojačali energetsku sigurnost i Sjeverne Amerike i Europe”, priopćila je najveća kanadska tvrtka za upravljanje cjevovodima Enbridge.

Kanadski ministar istakao je da bi nuklearna energija u mnogim zemljama mogla riješiti problem nestabilne opskrbe strujom iz vjetroelektrana i fotonaponskih sustava.

Kanada je po njegovim riječima spremna izvoziti više uranija, prenosi Index.hr.

– Naši proizvođači uranija imaju višak proizvodnih kapaciteta i definitivno bi mogli povećati proizvodnju kako bi se nadoknadio manjak koji će izazvati izostanak opskrbe iz Rusije, rekao je Wilkinson.  

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE