JE LI MINIMALNA PLAĆA 1.000 KM ZA SADA NEZAMISLIVA U BIH? Hadžić o poskupljenjima

Doc. dr. Faruk Hadžić, dekan na Fakultetu za ekonomiju Univerziteta SST i ekonomski analitičar za Hayat.ba je komentarisao posljednja poskupljenja u Bosni i Hercegovini, inflaciju, te koliko je realno očekivati minimalnu plaću od 1.000 KM.

Što se tiče rasta prosječnih plaća, Hadžić je istakao kako je očekivan rast s obzirom na inflaciju.

  • Još ranije sam govorio da će povećanje plaća biti okidač za novi, spiralni val poskupljenja u BiH. Tada sam zajedno sa kolegom Čavalićem apelovao na vlasti u BiH da donesu određene programe pomoći kako bi se inflacija amortizovala i kako ne bi došlo do drastičnih cijena. Rast prosječnih plaća ne znači da je kupovna moć stanovništva veća. Ovdje je bitno vidjeti koliko taj rast plaća prati rast cijena proizvoda. Kada uskladite nominalni rast prosječne plaće, onda vidite da realna plaća nije rasla u istom omjeru, nego vrlo malo, te je u jednom momentu bila i manja. To je posljedica inflacije – pojasnio je.

Kada je u pitanju prijedlog vlasti da minimalna plaća u Federaciji bude 1.000 KM, Hadžić ističe kako bi bilo teško tako nešto očekivati da nije bilo inflacije.

  • U ovom trenutku, uz značajnije smanjenje poreskog opterećenja, može biti ispunjeno. Ostaje pitanje kako će se sektori tekstila, obuće, kože i odjeće uklopiti u ovo. To su sektori koji imaju nisku stopu produktivnosti i oni već imaju beneficirani vid doprinosa, manje plaćaju od ostalih. To za njih može biti problematično zbog niske dodane vrijednosti rada, ali uz smanjenje dohodaka, možda uspijemo završiti tu priču. Zakon o minimlnoj plaći mora ići zajedno u paketu sa Zakonom o doprinosima, bez toga teško – kazao je.

Dodao je da je Federacija BiH, gledajući opšti indeks kretanja cijena, pobijedila inflaciju.

  • Ta stopa rasta od 2,8 posto znači da mi nemamo inflaciju. Kada se gledaju druge potkategorije, tu vidimo da je indeks hrane preko 10 posto i on će i dalje rasti. U ovom trenutku, bilo bi dobro da vlasti u Federaciji razmisle o hrvatskom modelu koji je donesen nedavno, a to je da se proba izdvojiti grupa proizvoda i da se zajedničkim dogovorom proizvođača i Vlade snize cijene proizvoda. U suprotnom ne može doći do smanjenja cijena. U ovom trenutku, to je jedna od mjera koja će pomoći građanima. Po mom mišljenju, vrijedilo bi pokušati sa tim prijedlogom – poručio je.

Tvrdi kako je teško bilo šta poručiti građanima u ovom periodu kada plaće i penziju ne rastu toliko koliko svi očekuju.

  • Najbitnije u ovom trenutku jeste izvršiti pritisak na vlast da se dugo čekani zakoni koji bi doveli do rasta plaća usvoje, a da se zatim i amortizuju inflatorni udari. Nakon toga bi bilo potrebi sačekati narednu godinu kada treba doći do usklađivanja penzija kroz redovno i vanredno usklađivanje – zaključio je.
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE