AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora u postupcima javnih nabavki u BiH u prošloj godini je iznosila 2,8 milijardi KM (2.844.273.295 KM), navodi se u izvještaju Agencije za javne nabavke koji bi uskoro trebao biti na sjednici Vijeća ministara BiH.

To je nešto manje u odnosu na 2018. kada je ova cifra iznosila više od tri milijarde KM, no ipak je duplo više od iznosa zabilježenog u 2015. godini.

Vrijednost dodijeljenih ugovora u otvorenom postupku u 2019. godini je iznosio ukupno 1,9 milijardi KM, a to predstavlja 67,4 posto od svih dodijeljenih ugovora u 2019. godini

Vrijednost dodijeljenih ugovora u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja o nabavci u 2019. godini je iznosio čak 243 miliona KM.

Treba napomenuti da se ovakva vrsta postupka može primjeniti samo u izuzetnim slučajevima i to nakon poništenog otvorenog ili ograničenog postupka zbog toga što nije zaprimljena nijedna ili nijedna prihvatljiva ponuda.

Inače, ovo se čini u slučajevima krajnje hitnosti, ili u uslovima gdje se zbog tehničkih ograničenja ili ekskluzivnih prava ugovor može dodijeliti samo jednom ponuđaču, ugovorni organ može primijeniti pregovarački postupak sa ili bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

Nadalje, vrijednost dodijeljenih ugovora putem direktnog sporazuma u 2019. godini je iznosio 135,8 miliona KM. Direktni sporazum provodi se za poslove i robe vrijednosti ispod 6.000 KM, gdje ugovorni organ prikuplja prijedlog cijene ili ponudu od pojedinačnog ponuđača.

Timovi Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencija Eda Banja Luka, Transparency International BiH i UG Tender Banja Luka nedavno su objavili rezultate istraživanja o provođenju postupaka javnih nabavke u proteklom periodu, a posebno u periodu pandemije.

“Javne nabavke u doba pandemije koronavirusa ogolile su sistem brojnih nepravilnosti, zloupotreba, sumnjivih narudžbi i poslovanja. Uz tendere za medicinske ustanove, objavljene ostale javne nabavke su bile raznolike, ali i uobičajene. Tako su se nabavljali alati, oprema za vrtiće, usluge čišćenja grafita za fasade, audio i video oprema, mobiteli, motorna vozila, duhanski proizvodi, alkoholna i bezalkoholna pića, te ostale razne robe, radovi i usluge”, izjavio je Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH.

Tako su naveli primjer otvorenog postupka kojeg je raspisala Elektroprivreda HZHB i to za nabavku usluga održavanja SAP sistema sa procijenjenom vrijednošću od 160.000 KM (bez PDV-a).

Kako ističu, analizom tenderske dokumentacije, te prethodno provedenih istovrsnih tendera, uočeno je da je procjena vrijednost viša za 50 posto od posljednje ugovorene cijene za navedene usluge.

Klix