Screenshot 2 88
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Vaša koža će uz pomoć ulja za sunčanje brže preplanuti, ali će isto tako nepovoljno utjecati na nju. Nekoliko razloga ukazuju na to da je ova tvrdnja tačna.

FIXGEHALT

Ulje za sunčanje sadrži vrlo malo zaštitnog faktora (SPF-a). On uglavnom iznosi 15 i manje, što ni u kom slučaju nije dovoljno za adekvatnu zaštitu kože od sunca. Čak je može i značajnije oštetiti. Dovoljno je da se svakodnevno izlažete suncu u trajanju od 10 minuta i postoji mogućnost da se stvore ozbiljni problemi.

Dermatologinja Barbara Gilchrest iz Opće bolnice u Massachusettsu, koja je Harvardova saradnica, smatra da su decenijska istraživanja pokazala da izlaganje suncu uzrokuje rak kože i da je odgovarajući način prehrane kojim u organizam unosite vitamin D neophodan za održavanje dobrog zdravstvenog stanja. Drugim riječima, ne postoji validan razlog zbog kojeg biste se trebali izlagati ultraljubičastom (UV) zračenju.

Također je navela kako je preplanulost samo odgovor na oštećenje DNA (deoksiribonukleinske kiseline). Upravo ovaj tip oštećenja je ključan za nastajanje raka, a ubrzava i proces starenja kože. Neke žene se dugi niz godina mogu sunčati pa će se na kraju kvaliteta kože promijeniti. Razvit će se i tzv. staračke pjege, a zatim i duboka naboranost.

LIDER

Većina ulja za sunčanje sadrže gluten, protein koji se prirodno stvara u mineralnim uljima. Ukoliko ga koža apsorbira u prekomjernoj količini, šanse za dobijanje Duhringove bolesti kod osoba koje nisu tolerantne na gluten su velike. Manifestuje se u vidu svraba i plikova na području laktova, koljena, leđa i korijena kose.

Kako se zaštititi? Izbjegavajte dugotrajno sunčanje, a tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti ipak nanesite kremu u cilju prevencije. Ona odbija UV zrake, ne privlači ih (kao što je to slučaj s uljem). Odraslim ljudima se preporučuje nanošenje SPF 20, dok bi mališani trebali nanositi SPF 30.