Je li vrijeme za uspjeh? Više od polovine Zmajeva igra u zemljama liga petice!

Je li vrijeme za uspjeh? Više od polovine Zmajeva igra u zemljama liga petice!

repkaČesto su u prošlosti objavljivani spiskovi selektora pred mečeve naše reprezentacije bili izloženi mnogobrojnim kritikama i sumnjama u objektivan izbor igrača za naš najbolji fudbalski nacionalni tim.

Jučer objavljeni spisak selektora Safeta Sušića, kao i većina njegovih ranijih objavljenih spiskova, objektivno predstavlja skupinu najboljih igrača koje Bosna i Hercegovina u ovome trenutku ima.

Recepet je uvijek bio jasan, pozovi najbolje igrače, imat ćeš najbolje rezultate, no većina selektora do sada često je zbog vlastitog ega ili (ne)prijateljskih odnosa sa određenim strukturama koje su diktirale fudbalske tokove u našoj zemlji, svjesno izostavljala određene igrače koji su objektivno trebali biti članovi reprezentacije.

Osim što je Safet Sušić, izuzev opravdano nepozvanih Pandže i Ibričića, pozvao najkvalitetniji tim koji imamo, optimizam u dobre rezultate u budućnosti ulijeva i činjenica da je više od pola naših pozvanih igrača nastupa u klubovima zemalja najboljih pet europskih liga.

Tako u Engleskoj imamo Begovića i Džeku, u Španjolskoj Stevanovića, u Njemačkoj Spahića, Ibiševića, Salihovića, Mujdžu, Fejzića, Zahirovića i Bičakčića, te u Italiji Pjanića i Lulića.

Dakle 12 od 20 pozvanih Zmajeva za meč protiv SAD-a igra u zemljama liga petica, a čak njih 10, odnosno pola reprezentacije, igra u prvim ligama ovih zemalja.

Ukoliko naša reprezentacija izbori plasman na Mundijal, a tamo još odigra nešto značajniju ulogu, za vjerovati je kako će se igrači koji ne igraju u najboljim europskim timovima, a nastupaju za našu reprezentaciju moći nabrojati na prste jedne ruke.

(Reprezentacija.ba)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica