Jedan detalj neophodan je za gubitak kilograma

Screenshot 2 52
Podijelite vijest

Dijetetičari navode da je važno napraviti prioritete ako želite izgubiti učinkovito težinu. Nažalost, pojedinci ovaj važan nutricionistički savjet lako zanemaruju.

Droktor Ben Bikman vodi laboratoriju za biologiju i fiziologiju na Univerzitetu Brigham Young i bavi se istraživanjem koje je fokusirano na inzulinsku rezistenciju i sistemske bolesti koje su često povezane s debljanjem i pretilošću .

Među svojim ključnim savjetima, Bikman je naveo da je dovoljno sna važno za upravljanje težinom jer san pomaže tijelu da regulira razinu hormona. Rekao je i da je redovita tjelovježba neophodna u bilo kojem obliku, ali bez kvalitetnog sna, samo vježbanje vjerojatno neće donijeti maksimalnu korist.

Kada je u pitanju dijeta, Bikman je govorio o jednom elementu prehrane za koji je rekao da je “apsolutno neophodan” za uspješno upravljanje težinom, a riječ je o državanju niskog nivoa glukoze u krvi.

Nauka je pokazala jedan razlog za to jer kad je glukoza u krvi – općenito poznata kao “šećer u krvi” – previsoka, tijelo mora pronaći nešto s tim dodatnim šećerom. U toj se fazi višak šećera u krvi pretvara u mast.

Bikman predlaže da se fokusiranje prehrane na proteine ​​i zdrave masti, uz ograničavanje konzumacije šećera, može pomoći u održavanju stabilnosti glukoze u krvi, a istovremeno vam pomaže da se osjećate sito i energično tokom dana.

Nedavni rad objavljen u Journal of American College of Cardiology sugerira da je od djetinjstva važno hraniti se zdravo i ostati aktivan kako bi se kasnije u životu izbjegla metabolička disfunkcija i endokrinološki poremećaji, poput dijabetesa.


Podijelite vijest