Portal 072info

Jedan nastavnik edukuje prosječno 13 učenika u osnovnim školama u EU: Kakvo je stanje u BiH

skola 3
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedan nastavnik u osnovnim školama na području evropskih zemalja edukuje u prosjeku 13 učenika, pokazuju podaci UNESCO-ovog Instituta za statistiku. Slični zvanični podaci za Bosnu i Hercegovinu nisu dostupni, ali rad u odjeljenjima sa 30 učenika nije nepoznanica za naše nastavnike.

U 2018. godini na nivou osnovnog obrazovanja bilo je 24,5 miliona učenika i 1,8 miliona nastavnika u državama članicama Evropske unije. Učenici u evropskim zemljama počinju pohađati osnovne škole između pete i sedme godine prema međunarodnoj klasifikaciji ISCED nivo 1, što važi i u Bosni Hercegovini. Ovi programi su obično kreirani da učenicima pruže zdravo osnovno obrazovanje iz čitanja, pisanja i matematike, zajedno s osnovnim razumijevanjem drugih predmeta kao što su historija, geografija, prirodne i društvene nauke, umjetnost i muzika.

Prema izvještaju UNESCO-ovog Instituta za statistiku, širom Evropske unije prosječan broj učenika po nastavniku u osnovnim školama smanjio se sa 14 u 2017. na 13 učenika u 2018. godini, iako se brojke razlikuju među državama članicama EU.

Najveći omjer učenika i nastavnika u 2018. godini zabilježen je u Rumuniji, Češkoj i Francuskoj, u prosjeku 19 učenika na jednog nastavnika.

S druge strane, najniži omjer zabilježen je u Luksemburgu, Grčkoj i Poljskoj, otprilike devet učenika po jednom nastavniku.

Foto: Eurostat Foto: Eurostat

Omjer učenika i nastavnika izračunava se dijeljenjem ekvivalenta broja učenika koji pohađaju osnovnu školu s ekvivalentom broja nastavnika u punom radnom vremenu koji predaju na ISCED nivou 1. Ono što je važno napomenuti jeste da se omjer učenika i nastavnika ne treba miješati s prosječnom veličinom razreda, upozoravaju iz Eurostata.

Prema posljednjim dostupnim podacima za Bosnu i Hercegovinu, u školskoj 2019/2020. godini u prve razrede u BiH je upisano 29.189 učenika, dok je u ukupno 1.785 osnovnih škola upisano 273.795 učenika. S druge strane, u nastavni proces bio je uključen 24.151 nastavnik, a od toga 17.614 žena.

Međutim, podaci državne Agencije za statistiku ne prikazuju tačan broj nastavnika koji predaju na ISCED nivou 1, zbog čega nije moguće izračunati tačan omjer broja nastavnika i učenika na ovom nivou obrazovanja.

Ekvivalent pune zaposlenosti nastavnika u redovnim osnovnim školama u BiH (isključene osnovne škole za djecu s poteškoćama u razvoju) prošle godine je iznosio 19.331, dok je broj učenika u redovnim osnovnim školama iznosio 272.914. S tim u vezi, jednostavnim dijeljenjem moglo bi se reći da u prosjeku jedan nastavnik edukuje 14 učenika u osnovnim školama BiH. Međutim, stvarna slika uistinu je drugačija od grada do grada, od škole do škole.

Predsjednica Udruženja nastavnika i profesora BHS jezika i književnosti u Kantonu Sarajevo Mirzeta Bašić govori nam da u osnovnim školama u ovom kantonu odjeljenja imaju i do 30 učenika po nastavniku, što nužno podrazumijeva da je jedan nastavnik odgovoran za 30 djece u razredu.

“Trenutna situacija i odluka Ministarstva obrazovanja KS usljed pandemije koronavirusa je drugačija i donijela je nove standarde. Ukupan broj djece u razredu ne smije prelaziti 15 učenika. Nešto je bolje stanje kod učenika od petog do devetog razreda koji su u povoljnijem položaju. U svakom slučaju, raditi se mora”, kazala nam je Bašić.


Podsjetimo da prema novom modelu obrazovanja u Kantonu Sarajevo škole imaju mogućnost da, ukoliko brojno stanje odjeljenja razredne nastave u redovnom procesu ima maksimalno dozvoljenih 15 učenika, organiziraju nastavu za ta odjeljenja bez primjene kombinovanog modela, s minimalnim razmakom između učenika od 1,5 metara.

Iako je veliko breme na leđima nastavnika u vrijeme pandemije, rad u manjim odjeljenjima svakako će biti olakšanje za one koji su ranije morali držati pod kontrolom i obučavati po 30 djece, dok su očekivanja roditelja iz godine u godinu sve veća, a potreba za reformom obrazovanja sve nužnija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Kada će se nabavljati vakcina protiv Covida 19

072info.com

Video koji mora da pogleda svaki učenik: Zaštitite se od korone

072info.com

Majci iz Bugojna kazali da su joj umrli sinovi od koronavirusa, njen odgovor sve natjerao na plač

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)