Jedan od najmlađih neurohirurga u BiH otkriva: Ovu ću operaciju pamtiti cijeli život

Screenshot 5 778

Veliki broj mladih ljekara nakon završenog studija i specijalizacije svoju karijeru odlučuju da nastave u nekim zemljama Evrope. Međutim, Fahrudin Alić jedan od najmlađih neurohirurga u BiH kojem je 34 godine, odlučio je da svoju karijeru nastavi u Kantonalnoj bonici u Zenici. 

Naime, svoj specijalistički ispit iz Neurohirurgije uspješno je položio početkom oktobra ove godine i postao jedan od najmlađih neurohirurga u našoj zemlji.

Kako je kazao na početku razgovora za Oslobođenje da će Medicinski fakultet upisati znao je još tokom srednjoškolskih dana. 

– Tokom srednjoškolskog obrazovanja moju pažnju dominantno su privlačile prirodne nauke. Pretpostavljam da je dosta uticaja na to imalo i odrastanje u porodici u kojoj su oba roditelja zdravstveni radnici. Ako govorimo o neurohirurgiji kao fokusu moga interesovanja onda moram priznati da to nije bio moj inicijalni odabir. Naime, veoma rijetko mladi ljekar po završetku studija ima mogućnost da započne specijalizaciju iz oblasti koja mu je bila među prvima na tzv. listi želja. Tako je bilo i u mom slučaju, pa tako umjesto da započnem specijalizaciju iz ortopedije i traumatologije putevi su me odveli u drugom smjeru. Iz današnje pozicije moguću reći da sam napravio pravi potez i da ništa ne bih mijenjao, istakao je Alić. 

Međutim, kako specijalizacija neurohirurgije traje duže nego sve ostale kazao je da bilo dosta odricanja te da je dosta toga u njegovom životu trpilo kako ostvario svoj cilj. 

Copy

– Da bi ste kvalitetno obavili neurohirurški trening kroz sve etape koje on podrazumijeva onda je jasno da specijalizacija iz Neurohirurgije, kako kod nas tako i svijetu, ne može trajati kraće od planom i programom predviđenog šestogodišnjeg ciklusa. Za čitavo to vrijeme podrška najužih članova porodice je od presudnog značaja. Posebno to treba naglasti napočetku specijalizacije kada je najteže i kada je podršaka najpotrebnija. U proteklih šest godina uspio sam osnovati porodicu koju krase dva dječaka,a neizmjerne zasluge za njihovo podizanje i odrastanje nosi moja supruga Azra uz povremenu asistenciju naših roditelja. Tako da mogu istaći da je porodica ta koja najviše trpi i kojoj ću se u vremenu koje dolazi znatno više posvetiti, kazao je Alić za naš portal.

Kako kaže, kroz studiranje a potom i karijeru susretao se sa velikim broj ipotresnih scena, a za naš portal otkriva koju operaciju će zasigurno pamtiti.

– Dijapazon neurohirurške prakse je doista širok,ali ono na šta smo svi uvijek i iznova slabi su djeca. Pedijatrijska neurohirurgija na sreću nije toliko česta,ali kada se desi onda moram priznati da niko na to nije imun. U tom kontekstu mogu navesti slučaj 5-godišnje djevojčice primljene u našu ustanovu početkom prošle godine zbog pogoršanja na planu svijesti. Nakon mikrohirurškog tretmana intrakranijalne neoplastične lezije i neoadjuvantnog tretmana mogu sa osmijehom reći da je ta djevojčica danas školarac i da upotpunosti izvršava svoje obaveze, objasnio nam je Alić.

Za kraj nam je kazao kako trenutno napreduje neurohiruški odjel u Zenici.

– U proteklih pet godina Odjel Neurohirurgije KBZ prolazi kroz faze linearnog uspona. To možemo posmatrati sa aspekta zanavljanja medicinskog kadra, ali isto tako i poboljšanja na tehničkom planu koji se oglada u kupovini najsofisticiranije opreme: mikroskopa (zeiss kinevo 900), C- luka, ultrasoničnog aspiratora (CUSA). Tome je prethodilo razumijevanje i podrška od strane menadžmenta na čelu sa prof. dr. sci prim. Rasimom Skomorcem. Ove godine osim ličnog uspjeha ne mogu, a da ne spomenem isto tako veoma značajan uspjeh jednog člana našeg neurohirurškog tima mr. sci. dr Hakiju Bečulića koji će do kraja tekuće godine odbraniti doktorsku disertaciju i tako nastaviti širenje pozitivne priče o kojoj se već priča i piše, zaključio je Alić.

Oslobođenje

Prethodni članakTodorović: Zaštitne maske se ne moraju nositi uvijek na otvorenom
Sljedeći članakZeničanin koji je prebolovao COVID-19: Ovo je opaka bolest