40
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
NER FIT

Legendarni njemački napadač i bivši fudbaler Bajerna iz Minhena, Gerd Miler (Muller), preminuo je u 75. godini života. “Der Bomber” (njem. “Bombarder”) je bio jedan od najboljih golgetera koje je fudbalski svijet vidio, što potvrđuje i njegova nevjerovatna statistika.

FIXGEHALT

Naime, Miler je u klupskom fudbalu postigao 487 golova na 55 utakmica, a u državnom dresu je na 62 utakmice postigao 68 golova. Legendarni Nijemac je bio i vlasnik nekoliko sjajnih rekorda, koji su tek nedavno dobili nove vlasnike. 

“Bombarder” je godinama držao rekord za igrača koji je postigao najviše golova na Svjetskim prvenstvima (14), a onda je njegov rekord oborio Brazilac Ronaldo (15) i to u njegovoj Njemačkoj 2006. godine, da bi ih obojicu 16. golom na Mundijalima pretekao Miroslav Kloze (Klose) na prvenstvu u Brazilu osam godina kasnije.

Do finiša prošle sezone Miler je držao rekord i za najveći broj postignutih golova u jednoj sezoni Bundeslige, jer je u kampanji 1971/72 postigao čak 40 golova. Taj rekord je je oborio Robert Levandovski (Lewandowski) koji je u 90. minuti posljednje utakmice prošle sezone uspio doći do 41. pogotka.

LIDER