Jedan od rijetkih gradova u BiH sa besplatnim parkingom, ali ne više

1642877709 SA 00 00 00 00 Still003 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Mostar je jedan od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini gdje je parking uglavnom bio besplatan, no uskoro to više neće biti.

Parking ispred zgrade u kojoj živi Ante Pavličević uskoro više neće biti besplatan, kako za stanare tako i ostale vozače. No to Anti za razliku od velikog broja njegovih sugrađana ne predstavlja problem, sve dok s godišnjom kartom ima obezbijeđen parking.

“Samo je bitno da se osigura dovoljan broj parking mjesta. Smatram da bi se trebali popraviti prostori okolni jer će puno javnih površina biti zauzeto autima”, kaže on.

ČITAJ JOŠ:  Drama u BiH: Veliki požar u stanu na osmom spratu

Iako će ga plaćati, Mostarcima se parking mjesto ne garantuje.

Za sat vremena, cijene će se, zavisno od zone, kretati od pola do marku i po, od 10 do 20 maraka dnevno. Najviša godišnja karta za stanare koji žive unutar jedne od tri zone koštat će 225 KM, dok će povlaštena mjesečna iznositi 10, 15 i 20 KM. Iako će predstavljati dodatni trošak, cijene su, kažu građani, korektne.

Naplata parkinga još uvijek nije počela, međutim određeni broj građana u neznanju već plaća parking iako to nisu dužni činiti do 7. februara.

S prodajom mjesečnih i godišnjih karata već se krenulo. U prostorije Mo-parkinga pristižu građani koji se informišu o cijenama i zonama, ali i oni koji na vrijeme obezbjeđuju parking karte.

ČITAJ JOŠ:  PREMINULA ZVIJEZDA SERIJE “ZABRANJENA LJUBAV“: U 42. godini umrla glumica Maja Petrin!

“Građani će moći vidjeti naše kontrolore koji će kontrolirati svojim uređajima parkirane automobile. Svi oni koji ne budu plaćali parking će za to dobiti određenu sankciju u obliku dnevne parking karte”, ističe Ivan Barbarić, direktor Mo-parkinga.

Početak naplate parkinga za cilj ima regulaciju mirujućeg saobraćaja, a nikakav poseban namet, poručio je gradonačelnik Kordić, ističući da se kasni s vanuličnom naplatom jer je dosta kvartovskih parkinga uzurpirano od ilegalne izgradnje garaža, objekata, kafića, do ilegalnog postavljanja rampi.

“Ono što će sigurno biti veći izazov od ovog uličnog parkinga je vanulični jer je tamo popriličan kaos. Svi mi koji živimo u gradu to znamo. Očevici smo mase terasa kafića koji se nalaze na parking prostorima to će sad biti izazov za poduzeće i za inspekciju, bitno je da što prije krenemo i napravimo red tu”, jasan je Kordić.

ČITAJ JOŠ:  BiH: Razbojnik naoružan pištoljem opljačkao kladionicu

Od 7. februara naplata parkiranja za početak će se obavljati na oko 1.200 uličnih parkirališnih mjesta, u tri zone, a u slučaju neplaćanja dnevne parking karte nakon osam dana pokreće se prekršajni postupak.

GODISNJICA
MARKETING