z 3


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Islanđani od januara mogu slobodno da trče na traci u teretani, a od decembra mogu da plivaju u javnim bazenima. Sve to je u suprotnosti sa ograničenjima koja su još uvijek na snazi u većini Evrope.

Island je država koja je na karti Evropske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) već treću nedjelju zaredom označena zelenom bojom. To znači da je tamo epidemiološka situacija povoljna.

Kako piše “New Straits Times”, kako se broj novih covid slučajeva smanjivao, Island je od sredine novembra postupno ublažavao mjere u četiri faze.
Ključ uspjeha

Sa samo pet novih slučajeva otkrivenih na Islandu u proteklih 14 dana bez otprilike 20 slučajeva otkrivenih i zaustavljenih na granici, epidemija je na najnižem stepenu u više od pet mjeseci, a stopa incidencije najniža je u Evropi, prema službenim podacima koje je prikupio AFP.

Zemlja s 365.000 ljudi, koja je do sada vakcinisala više od četiri posto stanovništva, zabilježila je nešto više od 6.000 slučajeva i 29 smrtnih ishoda.

Iako su slučajevi u padu u većini evropskih zemalja, nijedna nije uspjela da suzbije širenje zaraze kao Island. Prema mišljenju stručnjaka, ključ uspeha Islanda je višestruk.

– Prva je spremnost nacije da se pridržava svih postavljenih ograničenja – kaže Vidir Rejnison, glavni nadzornik Kabineta nacionalnog povjerenika policije.

– Druga je snaga našeg medicinskog sastava da se nosi s tim. I onda, naravno, kombinacija traženja kontakata i testiranja i analize svih pozitivnih slučajeva – dodao je.

Biti izolovano, veliko i udaljeno ostrvo u blizini Arktičkog kruga sa samo 365.000 stanovnika ima svoje prednosti. Dnevno im dolazi samo 200 do 300 putnika.
Uspješno spriječili širenje britanskog soja

Iako privreda napreduje, a život se prilično vratio u normalu, Island je i dalje oprezan, pojačavajući svoju ionako strogu kontrolu na granicama. Od 15. januara svi putnici koji dolaze u zračnu luku Keflavik, ulaznu tačku za više od 98 posto ljudi koji dolaze na Island, moraju uraditi dva PCR testa u razmaku od pet dana dok su u karantinu.

– To je naravno veliki dio zaustavljanja protoka novih sojeva u zemlju – napominje Rejnison.

Dok je Island sprovodio gensko sekvenciranje na svakom pozitivnom testu, uspio je da otkrije oko 60 slučajeva britanske varijante virusa na granici, uspješno sprečavajući njegovo širenje.

Nisu otkriveni slučajevi južnoafričkog ili brazilskog soja.

– S mjerama na granici s dvostrukim ispitivanjem i karantinom između njih, matematički je veoma malo vjerovatno da slučajevi mogu da procure. Ipak, postoji ljudska greška, pa moramo biti oprezni – insistira Tor Aspelund, stručnjak za biostatiku Univerziteta Island.