Jedini izlaz iz pandemije

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Još uvijek traje kontrola vakcina koje su isporučene Bosni i Hercegovini putem COVAX mehanizma. Broj zaraženih se povećava, a ljekari ponovno poručuju kako je masovna imunizacija jedini izlaz iz pandemije.

Od gužvi na beogradskom sajmu do šetnji po sarajevskom Vilsonovom. Oni u domovini različito gledaju na odlazak hiljada Bosanaca i Hercegovaca na vakcinaciju

Anketa:

“Otišao bih i ja u Beograd naravno, zbog nesposobnosti naše vlasti, prvenstveno SDA i HDZ, ali nisam otišao jer nije društvo htjelo. Nismo se mogli dogovoriti”.

“Ne bih otišao. (N1: Zbog čega?) Tu mi je mjesto, tu treba da živim, sve mi je tu, šta ću u Beogradu”.

ČITAJ JOŠ:  STRAŠNO SVJEDOČENJE ŽENE KOJA JE ZLOSTAVLJALA SVOJU BEBU: Muž me tjerao na to

“Razmišljao sam ali mi se ne vozi deset sati gore-dolje,a imam nade da će doći ( vakcine) za mjesec-dva. Mislim, neće se ništa desiti za mjesec, dva plus taj istek roka i to mi je nešto sumnjivo”.

Rok ističe i onim prvim doniranim vakcinama iz Srbije. Kako su za N1 potvrdili iz većine kantonalnih zavoda za javno zdravstvo doze su utrošene i nisu propale.

“Cijepljenje je u početku malo bilo, ovako sa jednom skepsom zbog natpisa o navodnim nuspojavama AstraZenecinog cjepiva, pa smo obustavili bili na dva dana, ali evo cijepljenje ide sada malo boljim intenzitetom. Ja se nadam da ćemo do isteka roka, do 29.03. sve doze potrošiti i procijepiti dio našeg stanovništva”, priča Dijana Mamić, Zavod za javno zdravstvo Kantona 10.

ČITAJ JOŠ:  Ombudsmani pozvali trgovce da ne koriste koronavirus za nerazumna povećanja cijena

Samo u Tuzli do sada se AstraZenecom vakcinisalo 544 uposlenih na UKC-u, a teže reakcije nisu zabilježene.

“Mislim da slučaj antivakcinalne kampanje stvarno nema smisla, ako neko ima nekakvo drugo rješenje neka ga ponudi . Ja smatram da je struka rekla masovna vakcinacija, masovna imunizacija – stvaranje kolektivnog imuniteta je jedini izlaz da se mi izvučemo iz ove pandemije”, poručuje Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Nus pojave, ukoliko se i dese, u 99 posto slučajeva su kratkoročne i ne izazivaju teže reakcije, ističe struka.

ČITAJ JOŠ:  Saudijska Arabija objavila pravila za hadž: Držanje distance i zabrana dodirivanja Kabe

“Ne bih savjetovala bilo kojem građaninu BiH da odustane od vakcine. Vakcine su nešto što je poznato ljudskom rodu zadnjih sto godina, svaka civilizirana zemlja jako vodi računa da se mlada populacija odmah po rođenju krene vakcinisati”, podsjeća Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine,.

Imunolozi naglašavaju da su mjere opreza potrebne kod osoba koje su nekada imale anafilaktičku reakciju na neku vakcinu ili na neki primljeni lijek. I takve osobe mogu primiti vakcinu uz obavezno nadgledanje ljekara 30 minuta neposredno poslije vakcinacije.

GODISNJICA
MARKETING