Portal 072info

Jedino u BiH ne poskupljuje gorivo

Cijene svih vrsta goriva u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Makedoniji od ponoći će biti više za četiri do pet centi po litru.

U dijelu BiH za sada nema najava o poskupljenju goriva, navodi portal Klix.ba. Lela Glibo, šefica Odsjeka za cijene pri Ministarstvu trgovine FBiH, kazala je da do trenutka upita ovog portala nije pristigao nijedan zahtjev za povećanje cijena benzina i dizela.

Glibo je dodala da za razliku od prethodnih tjedana ne pristižu ni zahtjevi za dodatno smanjenje cijena, tako da će cijene najvjerojatnije za sada stagnirati.

Crnogorsko Ministarstvo ekonomije priopćilo je da će litar eurosupera 98 biti skuplji pet centi i koštat će 1,15 eura, dok će litar “eurosupera 95” poskupjeti za četiri centa na 1,11 eura, prenosi Radio-televizija Crne Gore (RTCG).

Cijena eurodizela skočit će za četiri centa, na 1,02 eura. Lož ulje za veleprodaju i lož ulje za grijanje poskupljuju također četiri centa, na 99, odnosno 71 cent.
Posljednje promjene cijena goriva u Crnoj Gori bile su 27. siječnja, kada je dizel pojeftinio jedan cent na 98 centi, prenosi “Al Jazeera“.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt's Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Hrvati toče u BiH

Cijene naftnih derivata promijenit će se od ponoći i u Hrvatskoj, gdje je, prema pisanju Novog lista, najavljen njihov “drastičan” porast.

Gorivo je u Hrvatskoj već dovoljno poskupjelo da vozači dolaze u BiH državu kako bi kupili energent po nižim cijenama, navode bh. mediji.

Litar Eurosupera 95 će poskupjeti za 40 lipa (5,26 centa) na 9,18 kuna (1,21 euro) , a eurodizela za 37 lipa (4,86 centa) i koštat će 8,62 kune (1,13 eura).

Poskupljenje koje slijedi je najveće u Hrvatskoj od kada naftne kompanije samostalno određuju cijene (od februara prošle godine), ne računajući povećanje od 40 lipa prije godinu dana kada je država podigla trošarine.

Po hrvatskom Zakonu o tržištu nafte i naftnih derivata, radi zaštite potrošača, cijene naftnih derivata, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu, reguliraju se na 90 dana, navodi Al Jazeera.

Rast u Makedoniji i Srbiji

Maloprodajne cijene benzina će od ponoći biti više i u Makedoniji za oko pet centi (od tri do 3,5 denara) a dizela za blizu četiri centa (za 2,5 denara) po litru.

Prema odluci Regulatorne komisije za energetiku, nova cijena eurosupera BS-95 iznosit će 1,0 euro (62 denara) za litar, eurosuper BS-98 koštat će 1,03 eura (64 denara) a za litar eurodizela će biti potrebno 0,82 centa (51 denar).

I u Srbiji su cijene goriva, poslije konstantnog pada od listopada prošle godine, počele “hvatati zalet” u pravcu koji, nije obradovao vozače, javili su beogradski mediji.

Za sada, cijene su porasle od 0,8 do 1,5 eurocenti. Cijena TNG, popularnog auto-plina, istovremeno je snižena za nekoliko dinara u ovisnosti od kompanije i lokacije punionice.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box