Portal 072info

Jedna aplikacija naglo je postala mega-popularna: Evo u čemu je “kvaka”

aplikacija 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon što su po završetku američkih predsjedničkih izbora konzervativci masovno pohrlili “skinuti” aplikaciju Parler, koja se smatra najvećom Twitterovom alternativom, ista je postala najpreuzimanija aplikacija u SAD-u. U čemu je zapravo “kvaka”?

Konzervativni krugovi Parler smatraju “aplikacijom slobodnog govora”, za razliku od Facebooka i Twittera, na kojima se uklanjaju sve izborne vijesti i informacije koje bi, po ocjeni određenih novinskih redakcija, mogle biti “fake news”. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Vlasnik Parlera Dan Bongino kaže kako je njegova usluga u nedjelju dobivala na hiljade novih korisnika u minuti (dva miliona na dan), a takav iznenadni “boom” uzrokovao je i brojne tehničke probleme za korisnike – većina se žalila na poteškoće s registracijom i sporost aplikacije.

Aplikaciju već koriste i neki bliski saradnici Donalda Trumpa. On osobno još se nije priključio platformi – zasad.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Teksaški senator Ted Cruz može se pohvaliti s 2,6 milijuna pratitelja na Parleru, dok voditelji Fox Newsa Mark Levin i Sean Hannity imaju po više od dva miliona pratitelja, piše BBC.

Parler je pokrenut 2018. godine i pokazao se vrlo popularnim među Trumpovim pristašama i desničarskim konzervativcima, koji su često optuživali Twitter i Facebook za nepravedno cenzuriranje njihovih stavova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Aplikacija je dobila ime po francuskom glagolu “govoriti” i u mnogočemu je nalik Twitteru. Na objave se može odgovoriti komentarima, a ima i opciju sličnu retweetu.

Iz Parlera kažu kako zabrane svode na apsolutni minimum i ne provjeravaju objave, no pornografija, prijetnje nasiljem i podrška terorizmu apsolutno su zabranjeni.

Nakon izborne pobjede Joea Bidena i Trumpovih tvrdnji o prijevari, mnogi konzervativci Twitter i Facebook zamijenili su Parlerom. Na Facebooku su čak osnovane grupe koje pozivaju na “masovni izlazak” s te društvene mreže počevši od petka, 13. novembra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME