shutterstock 128810011 758x426 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Internet / Zabava

Arber Bakija softverski je inženjer i suosnivač kompanije BBros LLC koja posluje u Prištini.

Prošlo je više od 12 godina otkad je Kosovo proglasilo nezavisnost. Međutim, još nema državnu domenu na internetu. Države u pravilu imaju svoju domenu, kao što su: Njemačka (.de), Italija (.it), Austrija (.at), Albanija (.al) itd., piše Radio Slobodna Evropa.

Nedostatak državne domene problem je najviše IT kompanijama.

Arber Bakija kaže da radi na povećanju prisutnosti Kosova na internetu.

– Koristimo različite platforme za usluge širom svijeta, npr. servere, koji nam pomažu u radu. U većini slučajeva Kosovo se ne vodi kao država – kaže Bakija.

On dodaje da Kosovu nedostaje identitet na internetu.

– Usluge koje dobijamo iz Evrope ili Amerike i šire, dobijamo kao Albanija ili moramo kontaktirati kompanije i objašnjavati da smo s Kosova, da smo država. Ako je to u njihovoj koristi, onda nas ta kompanija koja pruža usluge uvrsti na spisak država. U protivnom, kažu da nas vode kao dio Srbije – navodi Bakija.

O prijedlozima za internet domenu na Kosovu stalno se razgovara, a neki od njih su .rks i .ks. U međuvremenu, web stranice kosovskih institucija koriste komplikovane internet adrese. Na primjer, web stranica vlade Kosova je www.kryeministri-ks.net, a stranica Ustavnog suda Kosova www.gjk-ks.org. Nedostatak državne domene stvara probleme i organizacijama i kompanijama. Za nevladine organizacije, teško je doći do učinkovitog brendiranja, dok se firme sučeljavaju s izazovima u marketingu. Trenutno, kada se građani Kosova povežu na internet, njihove IP adrese povezane su s drugim zemljama u regiji, kao što su Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija. Regulatorno tijelo za elektronske i poštanske komunikacije već godinama pokušava pregovarati o pitanju dodjele državne internet domene za Kosovo. Dužnosnici iz tog tijela su za Radio Slobodna Evropa objasnili da je to dug proces pregovora. U Digitalnoj agendi za Kosovo 2013-2020. od Regulatornog tijela za elektronske i poštanske komunikacije zatraženo je da ispuni sve obveze koje je postavila Internet organizacija za dodjeljivanje imena i brojeva (ICANN). Međutim, dobivanje domene za Kosovo dodatno se komplicira jer država nije članica Ujedinjenih naroda.

S druge strane, građani Kosova među prvima su u Evropi kada je riječ o korištenju interneta. Prema podacima Kosovske agencije za statistiku, 2018. godine 93,2% domaćinstava imalo je pristup internetu kod kuće.