halimic i jovanovic 5
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 12, 2021 @ 12:10
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Službenici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove od jutros vrše nadzor u ordinacijama u kojima je operirana djevojčica iz Kaknja.

NER FIT

Radi se o šokantnom slučaju u kojem je djevojčica operirana u privatnoj klinici te je završila u komi nakon čega je prebačena na KCUS.

Dvogodišnja djevojčica je u teškom stanju.

U cijeli slučaj se uključilo i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Tekst se nastavlja nakon reklame

U međuvremenu, traju provjere svih koji su uključeni u ovaj šokantni slučaj.

Iz Verlaba je jutros za Raport rečeno da aparati za anesteziju nisu bili zakonski verifcirarani, a sad se otrkivaju i drugi šokantni detalji koji u suštini prikazuju svu nesređenost unutar privatnog zdravstvenog sistema.

Naime, prema informacijama Raporta operaciju su radile dvije doktorice, a prema svemu sudeći jedna nije imala licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

To pokazuje i dopis koji je upućen iz Ljekarske komore KS, a koji je u posjedu

Dopis Ljekarske komore KS

“Na zahtjev Ministra zdravstva prof. dr. Harisa Vranića obavještavamo Vas da dr. Nina Jovanović nije član Ljekarske komore KS i nema licencu naše Komore, dok dr. Jasmina Halimić posjeduje važeću licencu i član je Ljekarske komore KS”, navodi se u dopisu.

Šta to znači?

Za više detalja pozvali smo predsjednicu Ljekarske komore KS prof. dr. Kseniju Miladinović.

Ona u izjavi za Raport kaže da ne može davati više detalja jer je u toku istražni postupak.

“Obzirom da je istražni postupak u toku ja mogu samo reći da Ljekarska komora uvijek i u svakom trenutku zahtjeva rad po zakonskim osnovama. Dakle, svaki ljekar koji radi mora imati odgovarajuću licencu na području gdje radi. Mora svoj rad zasnivati na kodeksu medicinske etike”, navodi ona

Pitamo je da li je moguće da dr. Jovanović ima lincencu u nekom drugom kantonu i šta to onda znači u ovom slučaju.

“Postoji postupak rada u drugom kantonu. Kada ljekar želi da radi u drugom kantonu, mora prvo dobiti dozvolu od svoje komore za dopunski rad u drugom kantonu. Onda se na osnovu tog pozitivnog mišljenja, njegove metične komore, obraća Federalnoj komori i ona daje lincencu za rad na području Federacije, odnosno u drugom radu.

Jedna od doktorica, očito, to je sada sve po medijima, nije imala. Sada ćemo vidjeti šta i kako dalje. Ministar se izjašnjava povodom toga”, navela je prof. dr. Miladinović u izjavi za Raport.

LIDER