873x400 15
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 15, 2021 @ 11:00
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je u srijedu da se dogodio historijski trenutak – prvi put da je svemirska letjelica proletjela kroz vanjsku atmosferu Sunca.

Taj podvig je postigla solarna sonda Parker, koja je na kratko ‘uronila’ u područje oko zvijezde koje naučnici nazivaju korona. To se dogodilo u aprilu, ali je analiza podataka to tek sada potvrdila. Parker sonda morala je izdržati intenzivnu toplotu i radijaciju, ali je prikupila nove uvide o životu samog Sunca.

– Baš kao što je slijetanje na Mjesec omogućilo naučnicima da shvate kako je on nastao, približavanje Suncu je ogroman korak za čovječanstvo što će nam pomoći da otkrijemo ključne informacije o našoj najbližoj zvijezdi i njenom uticaju na Sunčev sistem – rekla je Nikola Foks (Nicola Fox), voditeljica NASA-inog odjela za heliofiziku.

Parker solarna sonda jedna je od najodvažnijih misija koje je agencija ikada izvela. Lansirana je prije tri godine, a njen glavni cilj su kontinurani i što bliži prolazi kroz orbitu Sunca. Letjelica se kreće ogromnom brzinom, preko 500.000 km/h (320.000 mph).

Tekst se nastavlja nakon reklame

Strategija sonde je brzi ulazak i još brži izlazak, uz mjerenja solarnog okruženja s kompletom instrumenata koji se postavljaju iza debelog toplotnog štita.

LIDER