Jedna od većih tvornica u Sloveniji smanjuje proizvodnju i broj zaposlenih

usine novo mesto

Tvornica automobila Revoz iz slovenskog Novog Mesta, u vlasništvu francuskog Renaulta, potvrdila je u četvrtak da će zbog problema s nabavom poluvodiča i ostalim poteškoćama vezanim za pandemiju Covida-19 do kraja aprila ove godine dodatno smanjiti proizvodnju i broj zaposlenih.

Kriza poluvodiča još uvijek nije završena, a tržišni uslovi su neizvjesni, rekli su u Revozu, dodavši da do kraja aprila očekuju smanjenje proizvodnje s 486 na 325 vozila dnevno. Zbog toga će postati suvišno 450 radnih mjesta u proizvodnji pa će se ubuduće proizvodnja odvijati samo u jednoj radnoj smjeni.

Uprava firme započela je razgovore sa socijalnim partnerima radi pripreme za prelazak proizvodnje s jedne i pol smjene na jednu smjenu, što odgovara najavljenom smanjenju dnevne proizvodnje. Ta mjera će utjecati na oko 450 radnih mjesta, priopćio je u četvrtak proizvođač automobila Revoz.

Uprava firme također navodi da će pomoći zaposlenicima koji napuštaju tvrtku, zajedno sa službom za zapošljavanje i partnerskim agencijama u pokušaju pronalaženja novih radnih mjesta.

Revoz je prošle godine proizveo 95.797 vozila u teškim uslovima krize opskrbe poluvodičima i problemima povezanih s posljedicama pandemije covid-19, što je 31 posto manje nego 2020. godine, prenosi Hina.

Prethodni članakOdličan recept: Lagane i brze čokoladne buhtlice
Sljedeći članakNevjerovatan manevar: Vozač cisterne u tunelu za dlaku izbjegao katastrofu