Jedna osoba uhapšena za napad na autobus Borusije Dortmund

Poruka ostavljena na licu mjesta ukazuje na islamistički ekstremizam kao mogući motiv napada na autobus fudbalskog tima Borussia Dortmund, a jedan osumnjičeni je priveden, saopćili su njemački tužioci u srijedu, javlja Associated Press.

Frauke Koehler, glasnogvornica državnog tužilaštva, kazala je da se istražitelji fokusiraju na dva osumnjičena islamska ekstremista, te da su pretražili njihove domove, ali vlasti su kazale da je moguć niz drugih motiva napada koji se desio u utorak navečer prije početka utakmice Lige prvaka. Jedan od osumnjičenih islamista je uhapšen.

Istražitelji su pronašli tri kopije ove poruke na licu mjesta, u kojoj su između ostalog navedeni i zahtjevi za povlačenje njemačkih izviđačkih aviona Tornado koji pomažu u borbi protiv skupine tzv. Islamske države, te zatvaranje američke zračne baze Ramstein u Njemačkoj, kazala je Koehler.

Državni tužioci kazali su da ovaj slučaj vjerovatno ima “terorističku pozadinu”, ali da je “tačan motiv napada i dalje nejasan”, izjavila je Koehler. S obzirom na poruke, “čini se da je moguća islamističko ekstremistička pozadina”.