Jedna promjena u planu mršavljenja može ubrzati gubitak kilograma

Screenshot 4 19
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Reduciranje prehrane može biti od pomoći pri mršavljenju, ali kako biste dobili još više koristi, istraživači sugeriraju da biste mogli primijeniti dodatne korake.

U studiji objavljenoj u časopisu Nutrition istraživači su pregledali 227 odraslih osoba koje su zatražile medicinsku intervenciju radi mršavljenja i savjetovano im je da slijede jedan od ta tri pristupa.

Nakon što su slijedili jednu od dijeta, 154 sudionika prešlo je na drugu dijetalnu intervenciju, a zatim na treću. Tokom povremene dijete, koja se naziva i vremenski ograničena prehrana i dalje su držali plan s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti.

Oko 78 posto pacijenata izgubilo je oko 5 posto tjelesne težine nakon jedne dijete, a nije bilo razlike u količini gubitka težine postignute ovisno o vrsti prehrane. Međutim, oni koji su uzastopno radili tri plana izgubili su gotovo dvostruko više, što ukazuje na to da bi vas promjena strategije mršavljenja mogla efikasnije odvesti do vaših ciljeva.

“Boravak na istoj dijeti može biti izazov i često je razlog da ljudi prestanu to raditi”, kaže vodeća autorica, dr. Rebecca Christensen u školi za javno zdravlje na Univerzitetu u Torontu.

Zato je ohrabrujuće vidjeti da uzastopne dijete mogu imati efekta. Mnogima bi moglo biti lakše preći na novu dijetu nego se pridržavati jednog dugoročnog plana.

S tim u vezi, naglašava da su oni koji su izgubili samo 5 posto svoje tjelesne težine i dalje stjecali velike prednosti za svoje zdravlje. To je zato što je ta skromna količina povezana s poboljšanjima kardiometaboličkih funkcija u prošlim istraživanjima.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvještavaju da gubitak od 5 do 10 posto ukupne tjelesne težine može pomoći u regulaciji krvnog pritiska i šećera u krvi te može sniziti holesterol. To je istina čak i ako ostanete u kategoriji prekomjerne težine ili pretilosti, dodaje CDC, i održavanje da gubitak težine s vremenom može nastaviti pružati prednosti kao što su bolji nivo energije, veća fizička pokretljivost, poboljšano raspoloženje i veće samopouzdanje.

“Zamislite ovo kao različite alate koje možete izabrati kada se odlučujete za dijetu. Ne morate odabrati samo jedan program i držati se toga”, kaže.