Portal 072info

Jedni slave, drugi tuguju: Dodatne promjene u Ligi prvaka

Četiri vodeće evropske nogometne lige na UEFA-inoj listi- španska, njemačka, engleska i italijanska- imat će osigurana četiri mjesta u grupnoj fazi Lige prvaka od sezone 2018./2019. prema promjenama koje je najavila Evropska nogometna federacija. Međutim, to nisu jedine promjene.

Prema sadašnjem sistemu, Španija, Njemačka i Engleska – imaju po tri mjesta dok se četvrtoplasirana ekipa iz njihovih prvenstava treba proći dva kola doigravanja za plasman u grupnu fazu Lige prvaka.

Četvrtoplasirana liga, a to je trenutno talijanska Serie A, ima osigurana samo dva mjesta plus jedno u fazi doigravanja.
Što se tiče pete i šeste evropske lige njima će mjesto u grupnoj fazi Lige prvaka biti osigurano samo prvoplaisiranoj i drugoplasiranoj ekipi, dok trećeplasirani mora proći doigravanje kao i ove sezone.

Međutim, vijest koju jutros donosi britnaski list The Times, navodi da će Ligu prvaka u narednim godinama zadesiti još mnogo promjena koje će ići u korist historijski većih klubova. Naime, UEFA će drugačije dijeliti novac klubovima, a veće zarade bilježit će klubovi koji su ranije osvajali ovo takmičenje. 

Tako je, recimo, ovo sjajna vijest za Manchester United i Liverpool. S druge strane, loša vijest za Arsenal i Manchester City, klobove koji nikad nisu osvojili ovo takmičenje. Ovo će za njih biti veliki finansijski udarac.

Manchester City je prošle sezone zaradio najviše od engleskih klubova kada je u pitanju Liga prvaka. 

Kako navodi novinar lista The Times Martyn Ziegler, upravo prošli osvajači Lige prvaka imaju najveću zaslugu za reputaciju ovog takmičenja u svijetu nogometa i kao takvi moraju biti adekvatno nagrađeni.

Iza ove odluke, navodi se, stoji između ostalih i David Gill, bivši direktor Manchester United.

Utvrđen je sistem bodovanja za nagrade bivšim osvajačima i taj sistem će biti korišten za izvlačenje grupa kao i novčane nagrade.

Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice "Sport Plus"
Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice “Sport Plus”
Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box