D62C467D D998 4BE9 BD05 4134B2A4987B
AUTOR: K.H.
DATUM: lis 8, 2021 @ 9:05
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Na Sudu Bosne i Hercegovine će danas biti održano jedno od ključnih svjedočenja u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, a svoja saznanja o nabavci 100 kineskih respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM podijelit će šef kabineta premijera Federacije BiH Hasan Ganibegović.

Njegove informacije su od velikog značaja sudu i tužilaštvu s obzirom na to da je Ganibegović u neku ruku Novalićeva “desna ruka” i upoznat je o svim problemima koji “prođu” kroz premijerov kabinet.

Tokom prethodnih suđenja njegovo ime je pominjano više puta, prikazivane su i brojne prepiske, a već na samom početku suđenja, kod svjedočenja Novalićeve sekretarice Bahre Džake znalo se da bi Ganibegovićeve informacije mogle baciti dodatno svjetlo na predmet nabavke respiratora.

Tužilac Mirza Hukeljić najavio je da će na ovom suđenju izvesti niz dokaza koji se odnose na prepiske pronađene na telefonima, oduzetim tokom istrage, a bit će posebno zanimljivo ukoliko Ganibegović bude voljan da razjasni okolnosti i kontekst nekih prepiski i dešavanja.

On je bio osoba koja je uoči pristizanja respiratora pokušavala nabaviti kontakte osoba koje mogu pomoći Srebrenoj malini da hitno dobije dozvolu za uvoz medicinskih sredstava. Iz tog perioda izdvaja se i jedna prepiska između njega i Novalića.

Ganibegović: Joj, jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu Malini Novalić: Što? Ganibegović: Zbog dozvole, dao je Harun kontakt neke žene pa ganjam s njom Novalić: To moramo dobiti

Ganibegović je bio i član Viber grupe GENSEK (članovi su i Novalić, Kalajdžić) iz koje je proizašla poznata prepiska u kojoj njih troje razgovaraju o nužnosti izmjene Federalnog štaba civilne zaštite (što je ekspresno i urađeno) te o direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku. Oni su tada konstatovali da je Solak “ograničen kao balkon” i da “nije svjestan da se ništa ne pita”.

Ganibegovićevo svjedočenje bi tužilaštvu moglo pomoći prilikom dokazivanja tvrdnji da su optuženi zajedno koordinisali nabavku respiratora te da je Novalić u sve bio upućen. On bi trebao odgovoriti na pitanje na koji način je Fikret Hodžić završio dozvolu za uvoz, a za koju je više puta tokom suđenja pominjano da će to završiti Vlada FBiH.

LIDER