Jedno od ključnih svjedočenja u predmetu “Respiratori”: Hoće li Ganibegović rasvijetliti događaje?

D62C467D D998 4BE9 BD05 4134B2A4987B
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na Sudu Bosne i Hercegovine će danas biti održano jedno od ključnih svjedočenja u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, a svoja saznanja o nabavci 100 kineskih respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM podijelit će šef kabineta premijera Federacije BiH Hasan Ganibegović.

Njegove informacije su od velikog značaja sudu i tužilaštvu s obzirom na to da je Ganibegović u neku ruku Novalićeva “desna ruka” i upoznat je o svim problemima koji “prođu” kroz premijerov kabinet.

Tokom prethodnih suđenja njegovo ime je pominjano više puta, prikazivane su i brojne prepiske, a već na samom početku suđenja, kod svjedočenja Novalićeve sekretarice Bahre Džake znalo se da bi Ganibegovićeve informacije mogle baciti dodatno svjetlo na predmet nabavke respiratora.

ČITAJ JOŠ:  U 2019. najviše azilanata primila Njemačka

Tužilac Mirza Hukeljić najavio je da će na ovom suđenju izvesti niz dokaza koji se odnose na prepiske pronađene na telefonima, oduzetim tokom istrage, a bit će posebno zanimljivo ukoliko Ganibegović bude voljan da razjasni okolnosti i kontekst nekih prepiski i dešavanja.

On je bio osoba koja je uoči pristizanja respiratora pokušavala nabaviti kontakte osoba koje mogu pomoći Srebrenoj malini da hitno dobije dozvolu za uvoz medicinskih sredstava. Iz tog perioda izdvaja se i jedna prepiska između njega i Novalića.

ČITAJ JOŠ:  SREDNJA BOSNA: Poznate akontativne cijene svježih malina za sezonu 2019.

Ganibegović: Joj, jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu Malini Novalić: Što? Ganibegović: Zbog dozvole, dao je Harun kontakt neke žene pa ganjam s njom Novalić: To moramo dobiti

Ganibegović je bio i član Viber grupe GENSEK (članovi su i Novalić, Kalajdžić) iz koje je proizašla poznata prepiska u kojoj njih troje razgovaraju o nužnosti izmjene Federalnog štaba civilne zaštite (što je ekspresno i urađeno) te o direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku. Oni su tada konstatovali da je Solak “ograničen kao balkon” i da “nije svjestan da se ništa ne pita”.

ČITAJ JOŠ:  Objave rezultata popisa u BiH nema prije 1. jula

Ganibegovićevo svjedočenje bi tužilaštvu moglo pomoći prilikom dokazivanja tvrdnji da su optuženi zajedno koordinisali nabavku respiratora te da je Novalić u sve bio upućen. On bi trebao odgovoriti na pitanje na koji način je Fikret Hodžić završio dozvolu za uvoz, a za koju je više puta tokom suđenja pominjano da će to završiti Vlada FBiH.

GODISNJICA
MARKETING