Portal 072info

Jednoglasna odluka Savjeta ministara BiH: 11. juli Dan žalosti u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dan sjećanja na žrtve zločina u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, u subotu 11. jula proglašen je kao Dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine odlukom koju je na današnjoj sjednici donio Savjet ministara Bosne i Hercegovine, saznaje Anadolu Agency (AA).

Subota, 11. juli proglašena je kao Dan žalosti na nivou BiH na prijedlog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, a odluka je donesena jednoglasno uz glasove ministara bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Prošle godine na 19. godišnjicu zločinu nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine nije bio obilježen kao dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine jer niko u starom sazivu Savjeta ministara BiH nije iznio takav prijedlog na sjednici Savjeta ministara Bosne i Hercegovine pred 11. juli.

Inače, u ranijim sazivima Savjeta ministara za vrijeme dok su predsjedavajući bili Nikola Špirić i Adnan Terzić Savjeta ministara BiH donosilo je odluke kojim je 11. juli – Dan sjećanja na žrtve zločina u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, proglašavan kao dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ove godine inače, na 20. godišnjicu u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari biće ukopano 136 žrtava čime će se ukupan broj povećati na 6.377. Inače, traga se za više od 8.000 sreberničkih žrtava, a na kamenu – ploči postavljenom u skoplu Memorijalnog centra – Srebrenica – Potočari naveden je broj 8.372 koji nije konačan.

Vlada Federacije BiH prije nekoliko dana donijela je odluku da se 11. juli – Dan sjećanja na žrtve zločina u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, proglasi Danom žalosti u entitetu Federacija BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME