Jednokratna pomoć za penzionere je poniženje: “Sebi su digli plate za 500 KM”

Podijelite vijest

Penzioneri kao najugroženija socijalna kategorija ovaj mjesec, barem oni koji žive u FBiH, uz penziju dobili po 100 KM jednokratne pomoći Vlade FBiH.

Ipak, uz brojna poskupljenja, ovaj iznos smatraju mizerijom i poniženjem. Strahuju od dolaska zime i veće cijene energenata.

Bruno Palesta rođeni je Italijan. Već godinama živi u Sarajevu. Kaže, nikada mu nije bilo teže. Iako nema minimalnu penziju, kaže, bez pomoći ne bi mogao preživjeti.

– Imam suprugu pa se nekako snalazimo. A Boga mi i kćerka malo pripomogne. Ne mogu reći da sam gladan, kaže nam.

ČITAJ JOŠ:  Ljubavni oglas u BiH: Lejla traži pravog na internetu jer nikada nije srela muškarca koji ispunjava sve njene kriterije 

Gladan nije, ali o luksuzu sanja. Pomoć Vlade od 100 KM dobro mu je došla, ali na sva poskupljenja to nije riješilo probleme.

– Sada kada je skupoća otišla skroz, tako da je sve poskupilo, kažu desetak posto, ma kakvi, više od 50 posto, je mnogo. Hrana je poskupila, pijaca, itd., dodaje.

A onih 215 hiljada penzionera koji primaju najnižu penziju, ne znaju kako će preživjeti zimu.

– Imam brigu kako se snabdjeti. Još ako ne bude plina, a i on je poskupio…

ČITAJ JOŠ:  Cijene su toliko skočile da se za hranu mjesečno mora izdvojiti 1.000 maraka

Pomoć Vlade FBiH za njih je poniženje i ne može riješiti nijedan problem.

– Ništa drugo nego mizerija. Oni sebi povećali 500 maraka za svaki mjesec, nama dali 100 KM jednokratno. Poniženje, kažu penzioneri.

Iz Saveza penzionera kažu da oni nisu bili za opciju da se svima poveća penzija za isti iznos. Bolje je bilo ovima sa minimalnom penzijom dati više, jer oni nemaju, kaže predsjednik Redžo Mehić.

Dodaje da vlasti u FBiH moraju više računa povesti o penzionerima i shodno rastu cijena dati redovno i vanredno povećanje. Jednokratna pomoć nije donijela ništa.

ČITAJ JOŠ:  Evropa uvodi mjere za štednju struje, u BiH samo preporuke za racionalnijom potrošnjom

Život je sve skuplji a materijalne mogućnosti penzionera sve manje. U redovima narodnih kuhinja sve ih je više. 480 KM nije dovoljno da se uz sve režije i obaveze 30 dana osigura hrana.

Priču donosi Adisa Herco.

OKanal


Podijelite vijest